Zoekresultaat 21 - 30 van 303 resultaten

  • Eigenaar- en gebruikersbelasting OZB

    Voor onroerende-zaakbelasting (OZB) geldt een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting op basis van de WOZ-waarde.  Voor wie is de OZB? OZB voor eigenaren U betaalt OZB als u op 1 januari van het betreffende belastingjaar eigenaar bent van een woning of bedrijfspand (niet-woning), bijvoorbeeld een garage, winkel, fabriek of bouwterrein. Wie op 1 januari van het belastingjaar de eigenaar is, wordt bepaald aan de hand van de gegevens van het Kadaster.  OZB voor gebruikers niet-woning U moet gebruikersbelasting betalen als u op 1 januari huurder of gebruiker was van een bedrijfspand, een garage of een box. Huurders of gebruikers van woningen betalen geen gebruikersbelasting OZB. OZB voor gecombineerde woon- en bedrijfspanden Bestaat een pand uit een woonruimte en een bedrijfsruimte (bijvoorbeeld een boerderij, woon/winkelpand of tuinbouwbedrijf), dan wordt voor het totale pand (woon- en bedrijfsruimte) de OZB voor eigenaren opgelegd.  Voor de berekening van de OZB 'gebruik niet-woning' worden uit de WOZ-waarde de woondelen gehaald, zodat er een waarde ontstaat voor het bedrijfsgedeelte. Over deze waarde wordt de OZB 'gebruik niet-woningen' berekend. Dubbel OZB betalen Bent u eigenaar én de gebruiker van een bedrijfspand? Dan betaalt u 2 keer OZB: de OZB voor eigenaren en die voor gebruikers. Verhuizing Als u verhuist in de loop van het jaar, dan betaalt u de aanslag OZB voor uw oude woning of bedrijfspand. Voor uw nieuwe woning of bedrijfspand hoeft u dan geen OZB te betalen. De bedragen worden met elkaar verrekend bij de notaris. Waardepeildatum 1 januari van het voorgaande kalenderjaar geldt als waardepeildatum voor het hele jaar. Met welke recht betaalt u ook belasting Naast het recht van eigendom is er nog een aantal rechten, dat in het kadaster wordt vermeld. Als u een recht heeft dat in het onderstaande rijtje voorkomt dan bent u belastingplichtig voor de OZB-eigenarenbelasting: recht van gebruik en bewoning vruchtgebruik recht van opstal recht van erfpacht Vragen over de OZB? Heeft u een vraag over uw OZB? Stuur dan een e-mail naar belastingen@alphenaandenrijn.nl of bel op werkdagen met ons via 14 0172 op werkdagen.

  • Paspoort of ID-kaart kwijt of gestolen

    Bent u uw paspoort of identiteitskaart kwijt? Dan geeft u dit door aan de gemeente. U hoeft hiervoor niet naar de politie om aangifte te doen.  U kunt de vermissing alleen van uw eigen paspoort of ID-kaart online doorgeven (dus niet die van uw kind).  Is het paspoort van uw kind kwijt? Dan maakt u hiervoor een afspraak.  Is uw paspoort of ID-kaart gestolen? Dan doet u wel aangifte bij de politie. U neemt het proces verbaal mee naar de gemeente.

  • Evenementenvergunning

    Wilt u een evenement organiseren, zoals een braderie, kermis, optocht, feest of festival, herdenkingsplechtigheid, toertocht of hardloopwedstrijd? U vraagt een evenementenvergunning aan als: er meer dan 150 bezoekers kunnen komen het evenement op of langs de openbare weg is het nodig is de straat af te sluiten voor het evenement het kan zijn dat er tenten, springkussens, bars, mobiele wc's en dergelijke geplaatst worden Er meer dan 5 objecten groter dan 10m2 geplaatst worden Organiseert u een kleinschalig evenement, zoals een straat- of buurtfeestje, dan hoeft u hiervoor geen vergunning aan te vragen. Wel geeft u dit aan de gemeente door via een melding klein evenement.   

  • Duurzaamheidslening

    Als huiseigenaar of huurder kunt u een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende maatregelen in en aan uw woning. De maatregelen kunt u tegen gunstige voorwaarden financieren. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) betaalt de persoonlijke lening uit via een bouwkrediet. Het gaat om de volgende maatregelen: warmtepomp zonnepanelen (met of zonder thuisbatterij) zonneboiler gevelisolatie dakisolatie vloerisolatie hoog rendementsglas lage temperatuurverwarming verbetering verwarmingssysteem (waterzijdig inregelen, gelijkstroompomp) aansluiten op warmtenet energiezuinig ventilatiesysteem warmte-terugwinsysteem energiemonitor met koppeling slimme meter elektrisch kookplaat groene daken auto oplaadpunt Hoeveel rente betaalt u Het afsluiten van de lening kost u niets. Er zijn ook geen bijkomende kosten, zoals advieskosten, taxatiekosten of notariskosten. U betaalt natuurlijk wel rente en aflossing. Bekijk de actuele rentestand van de duurzaamheidslening (SVn.nl).

  • Emigratie doorgeven

    U emigreert als u minimaal 8 maanden binnen 1 jaar in het buitenland bent. Deze periode hoeft niet achter elkaar te zijn. Geef uw emigratie maximaal 5 dagen voor u vertrekt door aan de gemeente. U kunt voor uzelf en uw meeverhuizende familieleden aangifte doen. Hoe werkt het Wij verwerken uw aangifte op de dag dat u de aangifte doet. Dit is dan de emigratiedatum. Uw emigratie wordt automatisch doorgegeven aan andere overheidsinstanties en organisaties zoals zorgverzekeraars, pensioenfondsen, Sociale VerzekeringsBank (SVB). U wordt opgenomen in het register van Registratie niet Ingezetenen (RNI). Bewijs van uitschrijving Een bewijs van uitschrijving kan alleen aan de balie, tijdens uw aangifte van emigratie, worden verstrekt. Hier zijn kosten aan verbonden.  Verhuist u naar Caribisch Nederland (Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de gemeenten Bonaire, Saba en Sint Eustatius)? Dan ontvangt u van ons een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs kost u niets. U heeft het daar nodig bij de inschrijving. Wilt u later een uittreksel met uw emigratiegegevens? Hiervoor kunt terecht bij één van de RNI-loketten. Dit kunt u niet aanvragen bij de gemeente Alphen aan den Rijn.

  • Elektronische apparaten

    Door inzameling worden elektrische en elektronische apparaten gerecycled. Apart inzamelen heeft 2 belangrijke voordelen: Herbruikbare materialen worden apart gehouden. Zo kunnen er weer nieuwe artikelen van worden gemaakt. Schadelijke stoffen worden op de juiste manier verwerkt. Ze komen niet in het milieu terecht. U levert elektrische apparaten in bij afvalbrengstation Ecopark DeLimes. Hoe komt u van uw elektrische of elektronische apparaten af? Inleveren bij de winkel. Als u een nieuw apparaat koopt, levert u het oude apparaat in bij de winkel. Dit moet hetzelfde apparaat zijn, bijvoorbeeld een föhn of tv, maar het mag wel van een ander merk zijn. De winkel of leverancier moet uw oude apparaat innemen. Ook bij thuisbezorging van producten moet de leverancier uw oude apparaat innemen. U betaalt hier niet voor.

  • Bewijs van in leven zijn

    Vraagt uw pensioenfonds of een andere uitkerende instantie om een bewijs dat u in leven bent? Dan kunt u een 'bewijs van in leven zijn' aanvragen. U kunt het bewijs alleen voor uzelf aanvragen. Heeft u het bewijs nodig voor gebruik in het buitenland? Vraag dan een attestatie de vita aan. Deze wordt in meerdere talen opgesteld.

  • Buurtbemiddeling

    Harde muziek of gestamp op de trap, een hond die voor de deur plast, een boom die de tuin overschaduwt of een kinderwagen op de galerij. Vaak zijn het kleine irritaties die – als je er niets aan doet - uitgroeien tot grote conflicten. Wanneer de emoties oplopen, is het lastig om tot een gesprek te komen. Dat doet de situatie doorgaans geen goed. Buurtbemiddeling kan helpen om de cirkel te doorbreken. Neem voor buurtbemiddeling contact op met Participe Alphen aan den Rijn.  Of neem contact op met een gebiedsadviseur in uw buurt of de wijkagent. 

  • FinanciĆ«le bijdrage evenementen sociale samenhang

    Organisaties en ondernemers in de gemeente kunnen een incidentele bijdrage aanvragen voor het organiseren van een evenement dat sociale samenhang bevordert. Daarbij zetten zij in op sociale contacten, ontmoeting en gebiedsnetwerken in wijken en dorpen. Ze vergroten de eigen identiteit van een wijk of kern. Het gaat onder andere om evenementen die door de Oranjeverenigingen worden georganiseerd, braderieën of andere kleinere lokale evenementen. Het plafondbudget bedraagt in 2024: € 71.971. Bij de beoordeling van de aanvraag wordt er wordt nadrukkelijk gekeken naar de financiële noodzaak om het evenement van een bijdrage te voorzien.

  • Ondersteuning in de buurt (Tom in de buurt)

    Tom in de buurt biedt ondersteuning in de wijk voor inwoners van Alphen aan den Rijn met vragen, zorgen, ideeën of behoeften over zorg, ondersteuning en Wmo-voorzieningen. Samen met een wijkcoach kijkt u wat de best passende oplossing of stap voor u is. U kunt bijvoorbeeld terecht voor: ondersteuning bij de zorg voor een ander vrijwilligerswerk (vacatures en scholing) informatie en advies over (verantwoord) langer zelfstandig wonen informatie en advies bij financiële problemen begeleiding bij bijvoorbeeld rouw, zorgen om echtscheiding, eenzaamheid het structureren en vinden van een zinvolle dagbesteding jongeren- en gezinsbegeleiding algemeen maatschappelijk werk begeleiding van cliënten met een psychische beperking dagbesteding Dagbesteding Dagbesteding is een manier om een zinvolle invulling aan je dag te geven. Denk aan: een kookgroep wandelclub voor jongeren zwemmen voor mensen met dementie een spelletjesavond helpen op een zorgboerderij Dagbesteding is bedoeld voor mensen die (nog) niet kunnen werken. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking, mensen met een niet aangeboren hersenletsel (zoals een beroerte) of mensen met dementie. Dagbesteding kan helpen om je mantelzorger(s) te ontlasten. Meer informatie vindt u op de website www.tomindebuurt.nl.  Op werkdagen tussen 11.00 en 17.00 uur kunt u: Online chatten Bellen op telefoonnummer 088 - 900 45 67