Zoekresultaat 431 - 440 van 483 resultaten

  • Gehandicaptenparkeerkaart

    Indien u gehandicapt bent kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Hiermee kunt u gratis parkeren op de daarvoor aangegeven gehandicaptenparkeerplaatsen. Verder mag u onbeperkt parkeren op plaatsen waar voor anderen een beperkte parkeertijd geldt. U mag uw auto ook neerzetten op plaatsen waar parkeren normaal verboden is.  Let op: Op betaalde parkeerplaatsen waar geen gehandicaptenparkeerplaats is aangegeven moet wel parkeerbelasting worden betaald. Ook met een gehandicaptenparkeerkaart. Er zijn parkeerkaarten voor bestuurders en passagiers. Bij de aanvraag voor een gehandicaptenkaart is een geneeskundig onderzoek vereist door een daartoe aangewezen arts. De gemeente verstrekt ook gehandicaptenparkeerkaarten aan zorginstellingen voor het vervoer van hun gehandicapte bewoners. De gehandicaptenparkeerkaart is geldig in de meeste Europese landen en heeft een geldigheid van 6 maanden tot 5 jaar.  

  • Onttrekking weg aan het openbaar verkeer

    De overheid beheert de meeste wegen in Nederland. Zowel het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen kunnen wegen in eigen beheer hebben. De overheid die een weg onderhoudt kan die weg aan het openbaar verkeer onttrekken. Dit houdt in dat die weg (of een deel daarvan) niet langer toegankelijk is. Meestal gebeurt dit in verband met reconstructie van de weg of met de duurzaamheid en veiligheid van het verkeer. Bij het besluit moet een afweging plaatsvinden tussen de (algemene) veiligheids- en bereikbaarheidsbelangen en andere belangen. Ook als belanghebbende kunt u de overheid verzoeken een weg aan het openbaar verkeer te onttrekken. De weg wordt dan ontoegankelijk gemaakt voor het verkeer.

  • Gehandicaptenparkeerkaart

    Als u gehandicapt bent en zelf auto rijdt of afhankelijk bent van vervoer door anderen, kunt u in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden; alleen u kunt er gebruik van maken.

    Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerkaarten: een bestuurderskaart en een passagierskaart. Voor beide gelden andere voorwaarden.

    Wilt u weten waar u kunt parkeren met de Europese Gehandicaptenparkeerkaart (GPK), kijk dan op de kaart Parkeren Amstelveen. De openbare gehandicaptenparkeerplaatsen staan met een groene kleur aangegeven.

    Geldigheid

    Een gehandicaptenparkeerkaart wordt voor maximaal vijf jaar afgegeven. Afhankelijk van uw situatie kan dit ook korter zijn dan vijf jaar. Als uw gehandicaptenparkeerkaart is verlopen, kunt u een nieuwe kaart aanvragen.

    De gehandicaptenparkeerkaart is ook geldig in andere gemeenten en de meeste Europese landen. U moet zich wel aan de parkeerregels houden die daar gelden.

  • Ontheffing van verkeersregels op een provinciale weg aanvragen

    Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.

    Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.

    Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.

  • Kabels en leidingen aanleggen

    Alleen met toestemming van de gemeente mag u kabels en leidingen in de grond aanleggen. Toestemming is niet nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder machine doet. Gebruikt u een machine voor het graven? Dan moet u ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. Bij het Kadaster is alle informatie over de ligging van kabels en leidingen centraal opgeslagen. Gaat het om leidingen voor gevaarlijke stoffen? Dan doet u ook een melding via het Omgevingsloket.

  • Evenementenvergunning

    Op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene plaatselijke verordening is het verboden zonder vergunning van de burgemeester een evenement te organiseren.

    Onder evenement wordt verstaan: elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak. Onder evenement wordt mede verstaan:
    a. een herdenkingsplechtigheid;
    b. een braderie;
    c. een optocht;
    d. een feest, muziekvoorstelling of wedstrijd op of aan de weg.

    Voor het houden van een evenement kunnen diverse andere vergunningen en/of ontheffingen noodzakelijk zijn. Doe daarom de online vergunningenchecker en vraag gemakkelijk en snel de juiste vergunningen aan. 

    Infographic en folders 'Evenementen: gezondheid en veiligheid'

    Een evenement organiseren, daar komt best wat bij kijken. Naast een mooi evenement wil je natuurlijk ook een veilig evenement organiseren. Er zijn veel onderwerpen over gezondheid en veiligheid waarvoor je aandacht moet hebben. Daarom hebben GHOR en GGD NOG een infographic ontwikkeld voor vergunningverleners en evenementenorganisatoren.

    Op de website van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) vind je deze handige infographic met informatiefolders over onderwerpen die gaan over veiligheid en gezondheid. Bijvoorbeeld over evenementenzorg, alcohol, drugs en roken, eten en (gratis) drinkwatervoorzieningen, weersomstandigheden en sanitaire voorzieningen.

    Meer informatie kunt u vinden op https://www.vnog.nl/Advies-GHOR-bij-evenementen.

  • Auto laden zonder eigen parkeerplek

    Voor het opladen van uw elektrische of hybride auto is het aantrekkelijk om op te laden vanuit uw eigen woning, zeker als u zonnepanelen heeft. Inwoners met een parkeerplek op eigen terrein konden dit al zelf regelen. Nu is die mogelijkheid er ook voor inwoners zonder eigen parkeerplek. Van 1 januari 2024 tot 1 november 2024 kunt u als inwoner van onze gemeente zonder een eigen parkeerplek een vergunning aanvragen, zodat u de elektrische auto in de openbare ruimte kunnen laden vanuit eigen huis. Hieronder vindt u informatie over wat u hiervoor moet doen, wat de regels zijn en andere antwoorden op de meest gestelde vragen.

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, luchtballonnen en zweefvliegtuigen. Wilt u toch opstijgen of landen buiten een vliegveld? Dan heeft u een 'ontheffing tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) nodig.

    De provincie Overijssel kan een ontheffing verlenen voor het laten opstijgen of landen van een luchtvaartuig buiten een vliegveld tot 12 keer per jaar. Wilt u vaker een luchtvaartuig laten opstijgen of landen, dan kan niet met een ontheffing worden volstaan.

    Wilt u een heteluchtballon laten opstijgen of landen, dan vraagt u een verklaring van geen bezwaar aan bij de gemeente. 

  • Opstijgen of landen buiten een vliegveld

    Het is verboden om buiten een vliegveld op te stijgen of te landen met een luchtvaartuig. Luchtvaartuigen zijn bijvoorbeeld helikopters, paragliders en zweefvliegtuigen. U heeft een 'tijdelijk en uitzonderlijk gebruik' (TUG) ontheffing nodig als u ontheffing van dit verbod wilt. U dient een aanvraag in bij de provincie.

    Vliegt u met een drone? Dan heeft u een vliegbewijs nodig als de drone zwaarder is dan 250 gram. Hiervoor moet u eerst online een kennistest doen bij een erkende vliegschool. Bent u eigenaar van een drone? Dan heeft u een exploitatienummer nodig.

  • Eerste rijbewijs aanvragen

    Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Dan kunt u persoonlijk bij de gemeente uw rijbewijs aanvragen. Het rijbewijs is tien jaar geldig. Na deze periode moet u een nieuwe aanvragen.
    Inmiddels is het papieren rijbewijs vervangen door een plastic kaart in bankpasformaat. Iedereen die nu slaagt voor zijn rijexamen of die zijn rijbewijs moet vernieuwen, krijgt het nieuwe rijbewijs. Dit rijbewijs is duurzamer en beter beveiligd.

    Als u slaagt voor uw rijexamen, dan zet het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) twee verklaringen op uw naam in het rijbewijzenregister: de verklaring van rijvaardigheid en de verklaring van geschiktheid. De gemeente raadpleegt dit register om te controleren of u daadwerkelijk in aanmerking komt voor een rijbewijs. In het algemeen zijn de verklaringen op de eerstvolgende werkdag na het afleggen van het examen beschikbaar.

    U kunt een afspraak maken om een rijbewijs aan te komen vragen.

    Uw eerste rijbewijs is een beginnersrijbewijs. Dit betekent dat er de eerste vijf jaar strengere regels gelden. Zo krijgt u een strafpunt als u wordt aangehouden vanwege

    • bumperkleven;
    • een snelheidsoverschrijding van meer dan 30 kilometer per uur;
    • een alcoholpromillage van 0,8 en hoger (dat is de grens voor puntaftrek; een beginnend bestuurder is echter al strafbaar bij een alcoholpromillage van 0,2 en hoger);
    • het veroorzaken van een ongeluk waarbij doden of gewonden zijn gevallen.

    Uw rijbewijs wordt geschorst als u voor de derde keer wordt aangehouden en veroordeeld. U moet dan meedoen aan een rijvaardigheidsonderzoek om te bepalen of u rijvaardig bent.