Zoekresultaat 51 - 55 van 55 resultaten

  • Begraven en cremeren

    Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met het overlijden van een dierbare. Nabestaanden moeten dan beslissingen nemen met betrekking tot de uitvaart. Op deze pagina vindt u informatie over de mogelijkheden die er zijn en wat er geregeld moet worden. Meestal regelt de uitvaartverzorger alle zaken rondom de begrafenis of crematie. U kunt echter ook zelf zaken regelen. Een begrafenis, verstrooiing of bijzetting van urn of asbus kan in de gemeente Veendam plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 15.00 uur. Op zaterdag is dat van 09.00 tot 12.00 uur. Op zaterdag wordt het tarief verhoogd met een toeslag voor buitengewone uren. Begraven Bij een begrafenis is er voor langere tijd een gedenkplek in de vorm van een graf. Een medewerker van de begraafplaats zal de nabestaanden en de uitvaartleider begeleiden naar de graflocatie. U bepaalt zelf of de kist wel of niet daalt in uw aanwezigheid. Bij de uitgifte van een graf heeft u de keuze voor een termijn van 20 of 40 jaar, of voor onbepaalde tijd. Deze termijn kan steeds weer worden verlengd. Een verlof tot begraven is nodig voor de uitvaart. De uitvaartverzorger zorgt voor het krijgen van dit verlof. Daarnaast is het nodig om het aanmeldformulier begraven aan te leveren. Cremeren/asbestemming Na de crematie moet de as minimaal één maand in het crematorium blijven. Na deze periode kunnen de nabestaanden de as ophalen. Wilt u de as een bestemming geven op 1 van de gemeentelijke begraafplaatsen, dan zijn hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo kan een urn met as zowel bovengronds (urnennis of urnenzuil) of ondergronds (urnengraf) worden bijgezet of kan de as worden uitgestrooid op het strooiveld. Om de as een definitieve bestemming te geven heeft u naast het aanmeldformulier asbestemming ook een crematieverklaring nodig. Deze verklaring ontvangt u van het crematorium waar de crematie heeft plaatsgevonden. Begraafplaatsen U kunt een aanmelding indienen voor begraafplaats Buitenwoelhof aan de Langeleegte en begraafplaats Dalweg 36 in Wildervank. Een aanmelding voor de Algemene begraafplaats Centrum bij de Grote Kerk in Veendam kan alleen worden ingediend wanneer hiervoor al rechten liggen bij de nabestaanden.

  • Grafbedekking

    Voor het plaatsen van een monument of aanbrengen van grafbeplanting is altijd een vergunning nodig. Een wijziging dient te worden gemeld. Wijzigingen mogen pas uitgevoerd worden na akkoord van de gemeente. Aan grafbedekking zijn bepaalde voorwaarden en regels verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van afmetingen, materiaalgebruik en wijze van aanbrengen. Meer informatie hierover is te vinden in de nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Veendam. De rechthebbende van het graf is zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het grafmonument of de grafbeplanting en voor eventuele herstelwerkzaamheden. Vergunning plaatsen grafbedekking Voor het plaatsen van een grafmonument (grafsteen, afsluitplaat) of grafbeplanting is een vergunning vereist. Een vergunning wordt meestal aangevraagd door de steenhouwer waar u het monument laat maken, maar u kunt ook zelf een vergunningsaanvraag bij ons indienen. Daarbij dient altijd een werktekening gevoegd te worden, zodat wij kunnen beoordelen of het monument voldoet aan de voorwaarden. Er zijn eenmalig kosten verbonden aan het aanvragen van een vergunning. Belangrijk: u mag de grafbedekking pas (laten) aanbrengen als de gemeente akkoord heeft gegeven op de aanvraag. Grafbedekking wijzigen U wilt een wijziging doen aan een grafmonument of graftuin waarvoor u verantwoordelijk bent? Laat het ons weten. Dat kan via het meldingsformulier. Als we uw melding hebben ontvangen, kijken we naar de laatste regels voor grafbedekking. Daarna laten we u weten of we akkoord zijn. U kunt de actuele regels rondom grafbedekking zelf inzien via de nadere regels gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Veendam.

  • Woonwagenstandplaats

    Wilt u graag wonen in een woonwagen in de gemeente Veendam? Dan heeft u een standplaats nodig. Daarvoor kunt u zich inschrijven. Zo weten wij of er extra standplaatsen nodig zijn. Het inschrijfformulier kunt u bij ons opvragen.

  • Hulp bij een laag inkomen

    Krijgt u ineens te maken met grote uitgaven? En kunt u die niet betalen? Misschien kunnen wij u helpen. Een paar voorbeelden van regelingen die we hebben: Zorgverzekering voor lage inkomens, met korting op de verzekering of een groter pakket voor hetzelfde geld. Uitkeringen zoals de bijzondere bijstand voor onverwachte kosten. De individuele inkomenstoeslag voor bijvoorbeeld spullen die u ineens nodig heeft, zoals een wasmachine. Heeft u kinderen tot 18 jaar? Dan hebben we regelingen voor bijvoorbeeld schoolkosten, speelgoed, sport of zwemles.

  • Demonstratie of betoging houden

    Iedereen mag een betoging of demonstratie organiseren. Meld uw plannen 48 uur van te voren bij de gemeente. Dit is verplicht. Zo kunnen we veiligheidsmaatregelen nemen. In de melding staat: de datum het tijdstip de omvang (hoeveel deelnemers u verwacht) het doel maatregelen die nodig zijn, bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelingen, ordedienst of verkeersbegeleiding. U meldt een demonstratie of betoging bij de burgemeester. De burgemeester kan een betoging of demonstratie verbieden.