Zoekresultaat 711 - 715 van 715 resultaten

  • Stedenbouwkundige plannen van de gemeente bekijken

    In een stedenbouwkundig plan staat hoe de gemeente een gebied wil inrichten. Het plan bestaat uit tekeningen, foto's en een beschrijving van de toekomstige inrichting van het gebied. Het kan gaan om een gebied dat al bebouwd is of om een plek waar de gemeente nog wil gaan bouwen.

    In het stedenbouwkundige plan ziet u:

    • waar groen, water, parkeerplaatsen of speeltuinen komen
    • het soort bebouwing (bijvoorbeeld hoogbouw, laagbouw, sociale woningbouw of woningen in de vrije sector)
    • de functie van een gebouw (bijvoorbeeld kantoren of winkels)

    U kunt de stedenbouwkundige plannen pas bekijken als de gemeente ermee akkoord is dat de plannen openbaar worden.

  • Vergoeding planschade

    Verandert de gemeente een bestemmingsplan of wordt er met een omgevingsvergunning van het bestemmingsplan afgeweken? Dan is het mogelijk dat u hierdoor schade lijdt. Bijvoorbeeld door een waardedaling van uw woning. Dit noemen we planschade. In sommige gevallen kunt u een tegemoetkoming in de schade krijgen. Niet alle schade wordt vergoed. Denk bij ‘schade’ bijvoorbeeld aan de daling van de waarde van uw pand, bijvoorbeeld door minder privacy, verminderd uitzicht of meer schaduw. Voorwaarden U kon de schade niet voorzien toen u het huis of de grond kocht. U heeft nog niet op een andere manier schadevergoeding gekregen (bijvoorbeeld door onteigening). U vraagt de planschade binnen 5 jaar na het definitief worden van een bestemmingsplan aan. Hoe werkt het Schrijf een brief waarin u uitlegt waarom u om een vergoeding vraagt en geef aan wat voor schade u lijdt . Stuur uw brief naar Gemeente Vlaardingen, t.a.v. college van burgemeester en wethouders, Postbus 1002, 3130 EB Vlaardingen. Binnen 5 werkdagen krijgt u een ontvangstbevestiging, waarin u wordt gevraagd het zogenaamde drempelbedrag te storten. Dit is €300,-. Dit bedrag krijgt u terug als blijkt dat u terecht om planschadevergoeding vraagt. Betaalt u dit bedrag niet binnen 2 weken, dan wordt uw verzoek niet in behandeling genomen. Betaalt u het drempelbedrag wel, dan ontvangt u een brief om het proces in gang te zetten. Een externe deskundige bekijkt uw aanvraag en de schade. Daarbij praat de deskundige met alle partijen en wordt gekeken: welke schade ontstaan is; waar, wanneer en hoe de schade ontstaan is; wat de verschillen zijn tussen wat volgens het nieuwe  bestemmingsplan (of de afwijking daarvan) mag en wat in de oude situatie mocht; of de schade niet, of niet geheel, voor uw rekening komt; of u al een vergoeding voor de geleden schade krijgt door aankoop, onteigening of op een andere manier. De deskundige geeft een voorlopig advies binnen 26 weken. U en de gemeente krijgen tijd om op het voorlopige advies te reageren, dit is meestal 4 weken. De deskundige brengt een definitief advies uit aan het college van burgemeester en wethouders. Het college neemt op basis van dit advies een besluit. In dit besluit laten wij weten of  u een schadevergoeding krijgt. Ook wordt het definitieve advies van de deskundige meegestuurd. Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente, dan kunt u bezwaar maken. Kosten U betaalt voor het behandelen van een aanvraag € 300,-. Als de aanvraag geheel of gedeeltelijk wordt toegewezen, wordt dit bedrag terugbetaald. Vragen?   Heeft u vragen? U kunt een bericht sturen via www.vlaardingen.nl/contactformulier of bellen met (010) 248 4000.  

  • Omgevingsplan wijzigen

    Wilt u het omgevingsplan laten wijzigen? Dan moet u hiervoor een plan indienen. Als de gemeente meewerkt aan uw plan, dan kijken wij samen met u welke procedure het beste gevolgd kan worden om uw plan te realiseren. Vanaf 1 januari 2024 kan dat op twee manieren:  Wijzigen omgevingsplan Soms is het beter om een wijziging van het omgevingsplan aan te vragen. Bijvoorbeeld bij een plan waarbij gelijktijdig in samenhang een aanpassing van andere regels uit het omgevingsplan nodig is zoals het aanpassen van gebruiksruimte van bedrijven om bijvoorbeeld woonbebouwing mogelijk te kunnen maken. Of bijvoorbeeld "ruimte-voor -ruimte" waarbij de agrarische bestemming ingeruild wordt voor een woonbestemming. Dan is een wijziging van het omgevingsplan nodig. Dit kan niet met een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit.  Wij zijn bezig met het opstellen van een handboek. Daarin wordt o.a. aangegeven waar een wijziging aan moet voldoen. Tot die tijd zullen wij in overleg met u als aanvrager kijken naar de beste oplossing. Een wijziging kunt u niet zelf opstellen, hiervoor is een (stedenbouwkundig) adviesbureau nodig.  Buitenplanse omgevingsplanactiviteit Een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (hierna bopa) is een plan/aanvraag/verzoek dat niet voldoet aan de regels van het omgevingsplan of niet vergunningvrij is voor het bouwen. Het kan gaan om de volgende situaties: De activiteit is niet mogelijk op basis van de algemene regels van het omgevingsplan De activiteit is niet mogelijk op basis van een binnenplanse omgevingsplanactiviteit De activiteit is niet vergunningvrij voor het bouwen Het kan bijvoorbeeld gaan om het verbouwen van een bedrijfspand tot woning. In de regels uit het omgevingsplan staat dat er geen woning is toegestaan. Een aanvraag om hier een woning te mogen realiseren, is dan een buitenplanse omgevingsactiviteit.  Om een bopa te kunnen verlenen, is een aanvraag omgevingsvergunning nodig. Het plan moet onderbouwd worden want de aanvraag moet voldoen aan de zogenaamde "evenwichtige toedeling van functies aan locaties". Deze onderbouwing kunt u veelal niet zelf opstellen maar daarvoor is een adviesbureau nodig. Er moeten namelijk vaak ook onderzoeken uitgevoerd worden zoals op het gebied van stikstof, geluid, ecologie etc. Samen met u en de adviseur zullen we deze procedure starten en doorlopen. Ook voor de bopa geldt straks het handboek.  Bij beide instrumenten is participatie van belang. Wij adviseren u vroegtijdig uw omgeving te betrekken bij uw plannen. Meer informatie kunt u lezen via  2.b Bijlage 2 Handreiking participatie Omgevingswet gemeente Westerveld (concept) (3).pdf.   

  • Omgevingsplan

    In het omgevingsplan bepaalt de gemeenteraad welke regels er gelden voor de fysieke leefomgeving. Het plan beschrijft wat er op verschillende plekken in een gemeente mag gebeuren. Hoe mogen bedrijven en inwoners de grond gebruiken? En wat mag je op de grond bouwen of doen? Denk hierbij aan woningen, bedrijven, winkels, horeca, landbouw, industrie, recreatie en sportvoorzieningen. Het omgevingsplan is op 1 januari 2024 ontstaan als bundeling van alle geldende bestemmingsplannen van de gemeente, aangevuld met een aantal regels die eerder onder verantwoordelijkheid van het Rijk vielen. Dit is het tijdelijke omgevingsplan. Omgevingsplan veranderen Het wijzigen van het omgevingsplan is een complex proces. Dit proces is veranderd met de komst van de Omgevingswet op 1 januari 2024. Vaststelling van een wijziging van het omgevingsplan gebeurt door de gemeenteraad. Maar voor sommige gevallen heeft de raad dit overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders: zie voor een overzicht van deze gevallen: Delegatie wijzigen omgevingsplan aan burgermeester en wethouders gemeente Veendam Voor lopende procedures geldt overgangsrecht. Als het ontwerp bestemmingsplan voor 1 januari 2024 ter inzage is gelegd, wordt het  nog op de oude manier vastgesteld en maakt daarna onderdeel uit van het tijdelijke omgevingsplan. Het tijdelijke omgevingsplan moet omgezet worden naar het volwaardige omgevingsplan dat voldoet aan alle regels van de Omgevingswet. Hiervoor heeft de gemeente de tijd tot 1 januari 2032. De gemeenteraad van Veendam heeft al besloten dat de omzetting niet in één keer zal plaatsvinden. De omzetting gaat gefaseerd voor verschillende delen van de gemeente: een voorlopige planning hiervoor vindt u hier Omgevingsplan inzien Wilt u een omgevingsplan inzien? Dat kan online. Online De eenvoudigste manier om het omgevingsplan te raadplegen is online, via het Omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl, onder Regels op de kaart. Voer in Regels op de kaart een adres in en u ziet dan direct welke regels daar gelden. U kunt ook op een plek in de kaart klikken om te bekijken wat daar geldt. Als u het ID-nummer kent van het voormalige bestemmingsplan dat onderdeel is van het omgevingsplan, kunt u ook dat bestemmingsplan als geheel bekijken Voor bestemmingsplannen die op 1 januari 2024 nog in procedure zijn, kunt u ook zoeken via de pagina Actuele bestemmingsplannen. Voor deze plannen vindt u dan een directe link naar het digitale plan op de website van Ruimtelijkeplannen.nl. Komt u er niet uit? Vindt u het lastig om digitaal alle informatie te vinden. Maak dan een afspraak met een medewerker om u daarbij te helpen.. Inzien tijdens een lopende procedure Wanneer een nieuwe wijziging van het omgevingsplan wordt voorbereid en vastgesteld, wordt het een aantal keren ter inzage gelegd. In een bekendmaking in het Elektronisch Gemeenteblad wordt dat vooraf bekend gemaakt. Daar kunt u ook lezen hoe en wanneer u op het plan kunt reageren..

  • Omgevingsplan wijzigen

    In een omgevingsplan staan de regels over de fysieke leefomgeving die rechtstreeks gelden voor burgers en bedrijven. In het omgevingsplan staan bijvoorbeeld: de activiteiten op het gebied van de fysieke leefomgeving die wel en niet zijn toegestaan, al dan niet met vergunning. Denk aan activiteiten op bedrijventerreinen of aan de functies wonen of recreatie. Maar ook zaken als reclame op de openbare weg en terrassen; ruimtelijke bouwregels zoals de bouwhoogte, het maximale bebouwingsoppervlak, de aanwijzing van bouwvlakken, het uiterlijk van bouwwerken en het gebruik van bouwwerken; milieuregels over onderwerpen en activiteiten die het Bal niet behandel; eventuele maatwerkregels waarmee de gemeente afwijkt van regels in het Bal of het Bbl; regels over andere activiteiten die lokaal van belang zijn zoals het kappen van bomen. Omgevingsplanprocedure Het wijzigen van een omgevingsplan doorloopt een vast proces. Dit noemen we de procedure wijziging omgevingsplan. Wij laten weten dat een procedure wijziging omgevingsplan begint door middel van een vooraankondiging in het huis-aan-huisblad. Dit is alleen een bericht vooraf, reageren is dan nog niet mogelijk. Daarna begint de echte procedure. Deze kent kort gezegd de volgende stappen: de voorbereiding (concept- en/of voorontwerp wijziging omgevingsplan); een ontwerp wijziging omgevingsplan en; een vastgestelde wijziging omgevingsplan. Tijdens de verschillende stappen krijgt u de mogelijkheid om te reageren op de wijziging van het omgevingsplan. Wij laten op tijd weten of dit het geval is en hoe u kunt reageren. Hou hiervoor het huis-aan-huisblad goed in de gaten en kijk op www.overheid.nl. Is er een reactiemogelijkheid? Dan kan dit altijd schriftelijk en in sommige gevallen ook mondeling. Omgevingsplan bekijken Het omgevingsplan kunt u online bekijken via het Omgevingsloket. Uw initiatief past niet in het omgevingsplan U heeft een idee (initiatief). U heeft achterhaald dat het niet in het omgevingsplan past. Toch wilt u graag door met uw initiatief. Dien het dan in bij de intaketafel. Daar controleren wij eerst of uw initiatief wenselijk is. Daarbij geven we ook een voorstel voor het vervolgtraject.