Zoekresultaten 1 - 20 van 57 resultaten
- Externe link: Adresonderzoek aanvragen
Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een onderzoek starten. Staat iemand op uw adres ingeschreven, terwijl die niet bij u woont? Vraag de gemeente dan om een adresonderzoek.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-11
- Recht
- Externe link: Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen
In de Basisregistratie Personen (BRP) staan uw persoonsgegevens zoals uw adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.
U kunt uw gegevens bekijken op MijnOverheid.nl. Kloppen uw gegevens in de BRP niet, of niet meer? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.
Bent u geadopteerd of heeft u een kind afgestaan ter adoptie? Of bent u van geslacht veranderd? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór de adoptie of geslachtswijziging veranderen of weghalen.
Na adoptie kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- Als u bent geadopteerd
- uw naam
- informatie over 1 of beide ouders
- de bij adoptie verloren nationaliteit
- adresgegevens van voor de adoptie
- gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie
- Als u een kind heeft afgestaan ter adoptie
- de gegevens van het kind
Na geslachtswijziging kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- uw naam
- uw geslacht
- het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-10-22
- Recht
- Als u bent geadopteerd
- Externe link: Eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierechten
Bij een rechtszaak horen (vaak hoge) kosten. Voor een aantal kosten is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de gemeente of via het Juridisch Loket. Het gaat dan om de kosten voor de eigen bijdrage van rechtsbijstand en het griffierecht.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Recht
- Externe link: Gokautomaat plaatsen
Wanneer u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen, moet u een vergunning aanvragen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.
De gemeente maakt een verschil tussen 'hoogdrempelige' en 'laagdrempelige’ inrichtingen.
- Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen twee speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
- Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars, kantines en restaurants. Deze bedrijven mogen twee behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).
Daarnaast kan het nodig zijn dat u een exploitatievergunning aanvraagt bij het Externe link: Ministerie van Veiligheid en Justitie.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Openbare orde en veiligheid, Recht
- Externe link: Ouderschap ontkennen
De wet gaat ervan uit dat de echtgenoot van de moeder ook de vader van haar kinderen is. Meestal is dat ook zo maar er zijn gevallen waarin het wettelijke vaderschap niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Het vaderschap ontkennen kan alleen als aangetoond wordt dat de man niet de biologische vader is. De moeder, de vader of het kind kunnen om deze reden het vaderschap ontkennen. Er moet dan wel aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan. De ontkenning werkt terug tot aan de geboorte.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-08
- Recht
- Externe link: Geboorteaangifte
U heeft bij aangifte van uw gezamenlijke eerste kind een keuzemogelijkheid van de achternaam (geslachtsnaam) voor uw kind. Gekozen kan worden voor de geslachtsnaam van de moeder, vader of duomoeder Worden er meer kinderen geboren dan hebben deze dezelfde geslachtsnaam als de eerstgeborene.
Van de geboorte van het kind wordt een authentieke akte opgemaakt die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Deze akte geeft de bewijskracht van de geboorte van een persoon. In de geboorteakte wordt ook melding gemaakt van de eventueel gedane naamskeuze. U kunt van de geboorteakte een afschrift ontvangen.
Gecombineerde geslachtsnaam
Vanaf 1 januari 2024 is een nieuwe wet ingegaan: Wet Invoering gecombineerde geslachtsnaam. Deze wet houdt in dat u bij uw eerste kind kunt kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam. Uiteraard kunt u ook blijven kiezen voor de geslachtsnaam van de moeder, vader of duomoeder. Let op! Dit is alléén mogelijk als 1 van de ouders de Nederlandse nationaliteit heeft.De keuze voor een geslachtsnaam wordt vastgelegd in een akte van naamskeuze. Hiervoor moeten beide ouders Externe link: op afspraak naar het gemeentehuis komen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-07
- Recht
- Externe link: Klacht over de gemeente indienen
Als u vindt dat u niet juist behandeld bent door de gemeente, kunt u een klacht indienen bij de klachtencoördinator. Onder gemeente wordt verstaan: een ambtenaar, een wethouder, een raadslid of de burgemeester. Uw gemeente is verplicht om uw klacht behoorlijk te behandelen.
Zo moet uw gemeente schriftelijk de ontvangst van uw klacht bevestigen en moet de klacht binnen zes weken afgehandeld zijn. De wettelijke afhandeltermijn is 6 weken. De gemeente streeft ernaar om binnen 5 werkdagen de klacht af te handelen of met u afspraken te maken hoe de klacht wordt afgehandeld.
Hoe werkt de klachtencoördinator?
De klachtencoördinator is onafhankelijk en begeleidt de klachtenafhandeling. Uw klacht wordt doorgegeven aan de klachtaccount van de betrokken afdeling. Die zal vervolgens met u contact opnemen en u uitnodigen voor een gesprek. Daarna zal hij of zij volgens het principe van hoor en wederhoor op uw klacht reactie vragen aan de betrokken ambtenaar. Uiteindelijk zal de directeur of het College van Burgemeester en wethouders een besluit nemen.
De meeste klachten kunnen worden opgelost als de betrokken ambtenaar of bestuurder op uw klacht heeft gereageerd. Soms is dat niet het geval. Dan wordt een zwaardere procedure in gang gezet. Deze procedure kent een meer formele afhandeling en staat beschreven in de door de gemeenteraad vastgestelde 'Klachtenverordening Oosterhout 2023'. De tekst daarvan kunt u opvragen bij de klachtencoördinator.Waarover kunt u een klacht indienen?
- U bent niet fatsoenlijk te woord gestaan.
- U wacht al te lang op afhandeling van uw zaak zonder dat u daarvoor een verklaring krijgt.
- U heeft het gevoel dat er niet wordt geluisterd.
- U heeft het idee dat u niet de juiste informatie heeft gekregen.
- U voelt zich onheus bejegend.
Een klacht kan niet worden ingediend tegen:
- een genomen besluit (hiertegen kunt u wel schriftelijk bezwaar maken)
- het algemene beleid van de gemeente
- politieoptreden
- zaken die instanties/bedrijven betreffen waar de gemeente mee samenwerkt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Kansspel organiseren
Organiseert u een kansspel zoals een loterij, bingo of rad van fortuin? Voor een loterij met prijzengeld tot € 4.500 vraagt u minimaal 8 weken van tevoren een vergunning aan bij de gemeente. Voor kleine kansspelen zoals een bingo of een rad van fortuin is een melding bij de gemeente voldoende. Doe dit minimaal 14 dagen van tevoren. Is de totale waarde hoger dan € 4.500 dan moet u een vergunning aanvragen bij de kansspelautoriteit.
Let op: Het is niet toegestaan om in een horecagelegenheid een kansspel te organiseren. Dit is geregeld in artikel 14 van de Alcoholwet.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Uittreksel uit basisregistratie personen opvragen voor inwoner
In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. U kunt een kopie van uw eigen gegevens opvragen. Dit heet een uittreksel. Hierop staan onder andere uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres.
Instanties kunnen om een uittreksel uit de BRP vragen. U kunt bijvoorbeeld aan een woningstichting laten zien dat u ingeschreven staat bij de gemeente.
Reist u met een kind onder de 18 jaar naar het buitenland? Vraag een uittreksel aan voor het reizen met minderjarigen. Hierop staan de gegevens van het kind en wie er gezag heeft. Dat kan handig zijn bij controle aan de grens.
De BRP gaat terug tot 1 oktober 1994. Heeft u oudere gegevens nodig? Die vraagt u op bij de gemeente waar u toen woonde.
Er zijn meerdere soorten uittreksels met verschillende gegevens. Het is belangrijk dat u weet welke gegevens u nodig heeft. Dan kan het juiste uittreksel gemaakt worden.
Wanneer u digitaal de aanvraag doet ontvangt u het uittreksel binnen 4 werkdagen per post.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-01-02
- Recht
- Externe link: Voorlopige voorziening aanvragen
Als u iets aanvraagt bij de gemeente, neemt de gemeente hierover een besluit. Bijvoorbeeld als u een aanvraag heeft ingediend voor een vergunning of subsidie. Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Wijst de gemeente uw bezwaar af? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Daarnaast kunt u een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Dit betekent dat u de rechtbank vraagt om het besluit tijdelijk niet uit te voeren. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen de vergunning die uw buren hebben gekregen voor het bouwen van een grote garage. Met een voorlopig voorziening voorkomt u dat op korte termijn de heiwerkzaamheden beginnen.
Tegen sommige besluiten kunt u rechtstreeks bij de rechtbank uw beroep indienen. Zonder eerst een bezwaar in te dienen. Ook dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-01
- Recht
- Externe link: Buitenlands huwelijk of partnerschap registreren in Nederland
Nadat u getrouwd bent in het buitenland, moet u het huwelijk registreren in Nederland. Dit doet u bij de gemeente waar u bent ingeschreven.
Voorwaarden:
- De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
- Legalisatie of apostille is niet nodig als het land bevoegd is internationale aktes af te geven.
- Als er geen internationale aktes afgegeven worden in het land en de huwelijksakte is niet opgemaakt in het Nederlands, Engels, Duits of Frans moet u het document in Nederland laten vertalen door een beëdigd vertaler.
- Als u of uw partner (of beide) niet de Nederlandse nationaliteit hebben en geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, kan een Externe link: verklaring geen schijnhuwelijk nodig zijn. Deze kunt u vinden onder het kopje formulieren.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-09-02
- Recht
- Externe link: Schadevergoeding vragen aan de gemeente
Als u schade heeft geleden door de gemeente, kunt u de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen (aansprakelijkstelling).
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita
Levensverzekeraars of pensioenfondsen kunnen u vragen een bewijs van in leven zijn/attestatie de vita af te geven. Dit is een verklaring van de gemeente waaruit blijkt dat u in leven bent.
Wanneer heb ik dit nodig?
Het bewijs van in leven zijn/attestatie de vita kan noodzakelijk zijn voor bijvoorbeeld een uitkering van een pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij.Wat is het?
Het is een document waarin staat vermeld dat u in leven bent. Het bewijs van in leven zijn is een uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) en is bestemd voor gebruik in Nederland. De attestatie de vita is een internationaal document dat u kunt gebruiken in het buitenland.Wat zijn de uitzonderingsregels?
U kunt het uittreksel alleen verkrijgen bij de gemeente waar u nu staat ingeschreven. U kunt iemand machtigen om het document voor u af te halen. Wanneer u echter niet in Nederland staat ingeschreven, moet u het document zelf ophalen. De ambtenaar die het bewijs van in leven zijn/attestatie de vita afgeeft, moet in dat geval kunnen constateren dat u nog in leven bent.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-01-17
- Recht
- Externe link: Zienswijze indienen
U kunt alleen een zienswijze indienen op een besluit dat de gemeente nog moet nemen. In de bekendmaking, die u kunt vinden op www.overheid.nl, staat vermeld of het mogelijk is om een zienswijze in te dienen. Bent u het niet eens met een genomen besluit? Dan kunt u een Externe link: bezwaarschrift indienen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Informatie in de basisregistratie personen (BRP)
In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. Dit zijn gegevens zoals uw naam, adres, burgerlijke staat en nationaliteit. Uw eigen gegevens kunt u inzien via MijnOverheid.nl. Of bij de gemeente waar u woont.
Verschillende organisaties gebruiken gegevens uit de BRP, bijvoorbeeld de Belastingdienst en pensioenfondsen. U kunt op Rijksoverheid.nl zien Externe link: welke organisaties gegevens uit de BRP krijgen en waarvoor. Wilt u weten welke organisaties uw gegevens ontvangen hebben en wanneer? Kijk op MijnOverheid.nl. Of vraag de informatie op bij de gemeente.
U kunt ook gegevens van iemand anders opvragen. Hiervoor doet u een verzoek bij de gemeente. De persoon om wie het gaat moet toestemming geven.
Wilt u niet dat anderen uw persoonsgegevens krijgen? Vraag de gemeente om uw gegevens niet door te geven (geheimhouding). Externe link: Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-08-27
- Recht
- Externe link: Gebouw of grond met voorkeursrecht verkopen
Wilt u uw huis of grond verkopen? Soms heeft de gemeente voorkeursrecht op een huis of een stuk grond. Dit betekent dat de gemeente voorrang heeft om dit te kopen. U moet uw huis of grond dan eerst aan de gemeente aanbieden. De gemeente kan voorkeursrecht krijgen op gebouwen en grond waarvoor een nieuwe bestemming is vastgelegd.
U kunt de gemeente vragen om uw gebouw of grond toch niet te kopen, als u daarvoor een goede reden heeft. De gemeente hoeft niet met uw verzoek akkoord te gaan. Is uw bedrijf of onderneming onderdeel van uw grond of gebouw? Dan mag u eisen dat de gemeente hiermee rekening houdt bij de verkoop. De gemeente moet dan alle onderdelen van het bedrijf kopen. Worden u en de gemeente het niet eens over de verkoop? Dan kunt u de gemeente vragen om een prijsvaststellingsprocedure. Daarbij bepaalt de rechter de prijs.
Heeft de gemeente het voorkeursrecht? Dan is de gemeente meestal toch niet verplicht om uw grond of gebouw te kopen. Besluit de gemeente niet te kopen? Dan mag u aan iemand anders verkopen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Verhuizen binnen Nederland
Momenteel geen abstract beschikbaar
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-10
- Recht, Migratie en integratie
- Externe link: Aangifte doen van overlijden
Als iemand overlijdt, moet dat worden doorgegeven aan de gemeente waarin de persoon is overleden. Doe dit voordat de begrafenis of crematie plaatsvindt. Vaak doet de begrafenisondernemer dit namens de nabestaanden. De gemeente zorgt ervoor dat de basisregistratie personen (BRP) wordt aangepast.
Nabestaanden regelen de begrafenis of crematie van de overledene. Gebeurt dit niet, bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden zijn? Dan zorgt de gemeente dat de overledene begraven wordt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-01-17
- Recht
- Externe link: Melding voorgenomen huwelijk
Externe link: https://www.oosterhout.nl/trouwen-en-partnerschap/trouwen-of-partnerschap-registreren/zelf-een-trouwlocatie-kiezenWanneer u gaat trouwen, moet u hiervan een melding maken. Het maken van een melding kan op zijn vroegst 1 jaar tot uiterlijk 2 weken voor uw trouwdag. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Krijgt u toestemming, dan kunt u met elkaar trouwen.
Meer informatie over trouwen in de gemeente Oosterhout kunt u vinden op de pagina Externe link: Trouwen en partnerschap. Woont u niet in Nederland? Maar wilt u wel in Nederland trouwen? Lees dan de informatie op de pagina Externe link: Huwelijksaangifte (ondertrouw) voor nederlanders in het buitenland.
Wat als u een niet- Nederlandse nationaliteit heeft, u in het buitenland heeft gewoond of u bent er geboren?
In dat geval gelden er bijzondere regels. Ook als u in het buitenland heeft gewoond, zelfs voor een korte periode, of als u niet in Nederland bent geboren, dan heeft u vaak andere documenten nodig. Neem voor meer informatie hierover op tijd Externe link: contact met de gemeente op. Dit in verband met de soms lange procedures die in ieder land anders zijn.Woont u beiden niet in Oosterhout, maar wilt u wel in Oosterhout trouwen of uw partnerschap laten registreren?
Dat kan. U maakt een Externe link: melding van voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap in de gemeente waar u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap wilt laten plaatsvinden.Bent u beiden vanaf de geboorte woonachtig in Nederland?
Dan heeft u geen afschrift geboortakte en uittreksel Basisregistratie Personen nodig bij het in ondertrouw gaan.Huwelijkssluiting
De huwelijkssluiting: dit is het moment van het daadwerkelijk 'trouwen'. U kunt op meerdere Externe link: locaties in de gemeente Oosterhout trouwen. Het is zelfs mogelijk te trouwen in een locatie die uw eigen voorkeur heeft. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Neem voor meer informatie hierover op tijd Externe link: contact met de gemeente op. U kunt samen met de ambtenaar van de Burgerlijke Stand bespreken hoe de inhoud van de huwelijkssluiting eruit gaat zien.Kosten
Aan de melding zelf zijn geen kosten verbonden. Wel komen de kosten van eventuele uittreksels en afschriften voor rekening van het bruidspaar indien. Informeer bij de gemeente of u deze documenten nodig heeft. Dit is niet altijd het geval. Externe link: Klik hier voor een overzicht van diverse kosten van een huwelijksvoltrekking/ceremonie op diverse locaties.Tolk
Wanneer bruid of bruidegom niet de Nederlandse taal verstaan en/of spreken, wordt altijd gebruik gemaakt van een tolk van het Tolk- en Vertaalcentrum Nederland. De hieruit voortvloeiende kosten worden aan het bruidspaar doorberekend. Het is de bedoeling dat de kosten voor het huwelijk worden betaald ten tijde dat men melding doet.- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-01
- Recht
- Externe link: Geslacht op geboorteakte wijzigen
Op uw geboorteakte staat uw geslacht vermeld. U kunt dit laten wijzigen: van man naar vrouw, of van vrouw naar man. U heeft hiervoor een Externe link: deskundigenverklaring nodig.
Voelt u zich geen man of vrouw? En wilt u geen M of V maar een X op uw geboorteakte? Dit is nog niet geregeld in de wet. U moet hiervoor naar de rechter. Op de site van transgenderinfo.nl vindt u meer informatie over Externe link: de procedure.
Bij het doorgeven van de geslachtswijziging geeft u meteen door welke voornaam u voortaan wilt gebruiken.
Na de wijziging van uw geboorteakte:
- kunt u nieuwe reisdocumenten en een nieuw rijbewijs aanvragen
- staat de aanpassing in diverse administraties van de overheid
- krijgt iedereen op uw persoonslijst bericht van de aanpassing. Dit zijn uw ouders, eventuele (ex-)partner en kinderen. U kunt met de gemeente een termijn afspreken voor het versturen van dit bericht.
Staat u in de geboorteakte van uw kind nog genoemd als ‘moeder uit wie het kind is geboren’? En heeft u uw geslacht in uw eigen geboorteakte laten wijzigen? U kunt dan uw vermelding in de geboorteakte van uw kind laten wijzigen in ‘ouder uit wie het kind is geboren’.
U kunt uw veranderde geslachtsvermelding ook laten aanpassen in de akte van erkenning van het kind, akte van erkenning van de ongeboren vrucht en akte van ontkenning van het vaderschap of moederschap.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-08
- Recht