Zoekresultaten 1 - 20 van 215 resultaten

  • Externe link: Archeologische vondst melden

    Heeft u een archeologisch voorwerp gevonden? Dan moet u dit melden. Zo weet de gemeente dat ze in een gebied extra voorzichtig moet zijn, als er bijvoorbeeld gebouwd wordt.

  • Externe link: Waarmerken kopie

    U kunt de gemeente vragen een kopie van een document te waarmerken. Dat betekent dat in de kopie precies hetzelfde staat als in het origineel. 

    De gemeente waarmerkt geen diploma's.

  • Externe link: Avondwinkel openen

    De gemeente stelt in de winkeltijdenverordening vast op welke tijden winkels open mogen zijn. 

  • Externe link: AED-apparaat gebruiken

    AED’s in Oosterhout

    Een AED (automatische externe defibrillator) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartfalen. De AED kan met het toedienen van een elektrische schok een gestoord hartritme stoppen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. Het apparaat geeft zelf instructies en werkt (vol)automatisch.

    Bij die AED’s horen ook mensen die ze weten te bedienen. Het is iedereen toegestaan om in geval van een noodsituatie of een levensbedreigende situatie een AED te gebruiken, bij voorkeur na een training reanimatie met AED.

    Oosterhout moet voorbereid zijn

    In Oosterhout worden jaarlijks tussen de 55 en 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Jong en oud, man en vrouw, altijd geheel onverwachts. Snelle hulp is dan van levensbelang. Binnen 6 minuten starten met reanimatie vergroot de kansen op overleven aanzienlijk. Kansen die nog eens groter worden als bij die reanimatie een AED wordt ingezet.

    De Stichting Oosterhout Hartveilig wil Oosterhout en haar kerkdorpen 70% hartveiliger maken door het opzetten van een netwerk met vrijwillige hulpverleners, met een alarmeringssysteem en met voldoende AED’s.

    AED-alert

    AED-alert wordt door alarmcentrale 112 gestart na een melding, waarbij sprake is van een hartfalen en reanimatie. Binnen een straal van 500 meter rondom het adres van het slachtoffer wordt gezocht naar opgeleide reanimeerders.

    Deze ontvangen dan een sms-bericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie óf om een AED op te halen en vervolgens ook naar het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen.

    Stichting Oosterhout Hartveilig

    De Stichting Oosterhout Hartveilig werkt aan een sluitend netwerk en doet daarvoor een beroep op je. Meld je aan een laat je opleiden tot hulpverlener reanimatie. Zo help ook jij mee om de kans op overlijden bij een hartfalen en reanimatie in je eigen omgeving te verkleinen.

    Meld je aan als vrijwilliger

    Nog niet opgeleid tot reanimeerder, maar je wilt wel levensreddend kunnen handelen en je ook nog beschikbaar stellen voor het reanimatieteam Oosterhout Hartveilig? Dat kan! Een training duurt maar enkele uurtjes. Meld je aan bij www.oosterhouthartveilig.nl en zorg dat je voorbereid bent en levens kunt redden!

    65 AED’s in Oosterhout en 5 ervan in Den Hout

    Vragen, reacties, aanbiedingen, etc.:
    WELKOM op info@oosterhouthartveilig.nl

  • Externe link: Woning tijdelijk verhuren

    Als u een pand leeg heeft staan, kunt u het tijdelijk verhuren. U kunt hiervoor gebruik maken van de Leegstandwet. Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbescherming te geven.

    Wilt u uw pand verhuren op basis van de Leegstandwet? Dan heeft u een vergunning nodig. Hoelang u het pand mag verhuren ligt aan de situatie.

    Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt

    U krijgt de vergunning voor 2 jaar. De gemeente kan de vergunning steeds met 1 jaar verlengen. De totale lengte van de vergunning is maximaal 7 jaar.

    Woning die te koop staat

    U krijgt een vergunning voor 5 jaar. De vergunning wordt niet verlengd.

    Gebouw zonder woonbestemming

    U krijgt een vergunning voor maximaal 10 jaar. Heeft u voor het gebruik als woonruimte een tijdelijke ontheffing van het omgevingsplan nodig? Dan is de vergunning voor verhuur net zolang geldig als de duur van de ontheffing van het omgevingsplan (met een maximum van 10 jaar).

    Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan kunt u het pand tijdelijk onderverhuren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw verhuurder.

  • Externe link: Adresonderzoek aanvragen

    Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een onderzoek starten. Staat iemand op uw adres ingeschreven, terwijl die niet bij u woont? Vraag de gemeente dan om een adresonderzoek.

  • Externe link: Schadevergoeding bodemonderzoek

    Als u schade heeft na een bodemonderzoek, kunt u een vergoeding vragen. Het gaat dan om een verplicht bodemonderzoek vanwege het milieu, op verzoek van de gemeente of de provincie. De overheid kan het bodemonderzoek zelf hebben ingesteld. Of iemand heeft gevraagd het onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat de grond misschien vervuild had.

  • Externe link: Stoffelijk overschot naar een ander land vervoeren

    Voor het vervoer van een stoffelijk overschot van Nederland naar het buitenland of vanuit het buitenland naar Nederland moet u in het bezit zijn van een laissez-passer en een overlijdensakte. Daarna kan verlof tot begraving of crematie worden afgegeven.

    Bij het vervoer van een stoffelijk overschot gelden de volgende voorwaarden:

    • Als u een lichaam wilt vervoeren van Nederland naar een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg moet u in het bezit zijn van een laissez-passer voor lijken en een overlijdensakte. Een laissez-passer wordt afgegeven door de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Omgekeerd geldt dat als u een lichaam vanuit een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg naar Nederland wilt vervoeren, u in het bezit moet zijn van een laissez-passer dat is afgegeven door de bevoegde autoriteit van de staat van herkomst.
    • Voor vervoer binnen de Benelux hoeft u, buiten het wettelijk voorgeschreven verlof, geen speciale papieren aan te vragen.
    • In alle andere gevallen waarbij een lichaam van Nederland naar het buitenland wordt vervoerd of omgekeerd, moet bij het lichaam een door de bevoegde autoriteit afgegeven verklaring aanwezig zijn. Bij binnenkomst in Nederland moet het laissez-passer respectievelijk het verlof tot begraving of crematie, of de verklaring aan de douane worden overgelegd.

    U vraagt de laissez-passer aan bij de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Meestal dient de begrafenisondernemer de aanvraag in.

  • Externe link: Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen

    In de Basisregistratie Personen (BRP) staan uw persoonsgegevens zoals uw adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.

    U kunt uw gegevens bekijken op MijnOverheid.nl. Kloppen uw gegevens in de BRP niet, of niet meer? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.

    Bent u geadopteerd of heeft u een kind afgestaan ter adoptie? Of bent u van geslacht veranderd? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór de adoptie of geslachtswijziging veranderen of weghalen.

    Na adoptie kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:

    • Als u bent geadopteerd
      • uw naam
      • informatie over 1 of beide ouders
      • de bij adoptie verloren nationaliteit
      • adresgegevens van voor de adoptie
      • gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie
    • Als u een kind heeft afgestaan ter adoptie
      • de gegevens van het kind

    Na geslachtswijziging kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:

    • uw naam
    • uw geslacht
    • het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner

  • Externe link: Verzorgingshuis

    Door veranderingen in uw lichamelijke of geestelijke gesteldheid, kan het zijn dat uw woning (in het geheel) niet meer voor u geschikt is om in te wonen. In zo'n geval is het echt niet altijd nodig om meteen te verhuizen naar een verzorgingshuis. 

    In veel gevallen kunt u door het krijgen van een woonvoorziening of het aanpassen van uw woning, zelfstandig blijven wonen bevorderd. In sommige gevallen kunt u verhuizen naar een andere (meer geschikte) woning.

    Als bovenstaande drie mogelijk voor u geen oplossing zijn, kunt u in een verzorgingshuis gaan wonen.

    Daarnaast bestaat er sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid om zorg te krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op de website van het Externe link: CIZ en de website Externe link: Informatie over langdurige zorg en ondersteuning.

  • Externe link: Eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierechten

    Bij een rechtszaak horen (vaak hoge) kosten. Voor een aantal kosten is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de gemeente of via het Juridisch Loket. Het gaat dan om de kosten voor de eigen bijdrage van rechtsbijstand en het griffierecht.

  • Externe link: Ontruimingsplan

    In een ontruimingsplan wordt, door middel van taken en instructies, aangegeven wie welke actie moet ondernemen in geval van een calamiteit. Daarnaast kan het ontruimingsplan een aantal tekeningen bevatten waarop onder meer de vluchtwegen zijn vermeld die de in het gebouw aanwezige personen moeten volgen.

    Als er na aanleiding van dit voorbeeld ontruimingsplan nog vragen zijn, kunt u voor verdere informatie terecht bij de afdeling preventie van de brandweer, telefoon 0162-481616(tijdens kantooruren)

     

  • Externe link: Gokautomaat plaatsen

    Wanneer u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen, moet u een vergunning aanvragen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.

    De gemeente maakt een verschil tussen 'hoogdrempelige' en 'laagdrempelige’ inrichtingen.

    • Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen twee speelautomaten hebben, zowel kansspel- als  behendigheidsautomaten.
    • Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars, kantines en restaurants. Deze bedrijven mogen twee behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).

    Daarnaast kan het nodig zijn dat u een exploitatievergunning aanvraagt bij het Externe link: Ministerie van Veiligheid en Justitie.

  • Externe link: Kinderopvang Sociaal Medische Indicatie en tegemoetkoming

    De Kinderopvang SMI is een voorziening van de Jeugdwet. Ouders kunnen, samen met de gemeente Oosterhout, hiermee tot een (tijdelijke) oplossing komen voor problemen want soms is er even 'ruimte' nodig. Het sociale team bestaat uit professionals met ervaring op het gebied van zorg, welzijn en jeugdhulp.

  • Externe link: Parkeervergunning bewoners, kentekenwijziging

    Bent u in het bezit van een parkeervergunning? 
    Wanneer u uw auto vervangt en het kenteken wijzigt, moet ook uw parkeervergunning worden vervangen.

    U kunt de kentekenwijziging digitaal doorgeven of hiervoor langskomen bij de balie Burgerzaken van het stadhuis. Digitaal doorgen kan via de link bij Formulieren of bovenaan deze pagina.

    Om uw parkeervergunning te kunnen aanpassen dient u mee te brengen naar het stadhuis:

    • de huidige parkeervergunning
    • het kentekenbewijs met tenaamstelling
    • in het geval van een lease-auto: leaseverklaring/-contract

  • Externe link: Individuele inkomenstoeslag

    Als u een laag inkomen heeft moet u proberen om uw inkomen te verhogen. Heeft u er alles aan gedaan om uw inkomen te verbeteren? En toch heeft u geen uitzicht op een hoger inkomen? Dan kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen.

    De 'individuele inkomenstoeslag' is een geldbedrag waar u één keer per 12 maanden recht op kunt hebben.

    Na toekenning van deze toeslag, kunt u het geld vrij besteden aan spullen die u met een minimuminkomen soms moeilijk kunt betalen (zoals een nieuwe koelkast of wasmachine).

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

    Als u invalide bent, kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan te laten leggen. U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u bestuurder bent en in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder.

    Een gehandicaptenparkeerplaats kan worden gerealiseerd in zowel een betaald parkeergebied (centrum), als buiten de zone van betaald parkeren.  U mag niet beschikken over een eigen parkeergelegenheid, zoals een oprit, carport of garage.

     

  • Externe link: Beschermde of monumentale boom melden

    Bezit u een boom die op de monumentenlijst staat? Dan moet u iedere wijziging bij de gemeente melden. Een boom of grote struik kan beschermd zijn door bijvoorbeeld de ouderdom, schoonheid, zeldzaamheid of functie in de omgeving. Redenen van de melding kunnen zijn:

    • U verkoopt de boom aan een nieuwe eigenaar.
    • De boom is omgevallen of op een andere manier vernietigd zonder dat er een omgevingsvergunning voor het kappen was.
    • De boom heeft onderhoud nodig.
    • De boom geeft overlast.
    • U gaat de omgeving van de boom veranderen, bijvoorbeeld door bouwactiviteiten, aanleg van bedrading of graven in de nabijheid.
    • De boom heeft schade opgelopen of is ziek.
    • De boom staat op het punt van omvallen of gaat bijna dood.

  • Externe link: Scootmobiel

    Bent u door ziekte, ouderdom of door uw handicap niet in staat uzelf lokaal te verplaatsen? Waardoor u bijvoorbeeld geen boodschappen meer kunt doen, uw contacten kunt onderhouden of aan maatschappelijke activiteiten deel kunt deelnemen? Dan is de scootmobiel wellicht een passende oplossing voor u.

    Externe link: ANWB AutoMaatje 

    Met ANWB Automaatje vervoeren vrijwilligers minder mobiele inwoners tegen een geringe onkostenvergoeding. Dit wordt gecoördineerd door Externe link: Oosterhout voor Elkaar.

    Mobiliteitsconsulenten (Surplus)

    Mobiliteitsconsulenten zijn vrijwilligers die inwoners helpen met hun vragen over mobiliteit.

    Bij vragen over reizen met het openbaar vervoer en andere (lokale) vervoersmogelijkheden, zoals de (elektrische) fiets en vrijwillige vervoersinitiatieven, zoals Externe link: ANWB AutoMaatje.

    Zij helpen inwoners met vragen over het gebruik van de OV-chipkaart of als zij een persoonlijk reisadvies willen op basis van persoonlijke reisbehoefte en mogelijkheden.

    Ook assisteren zij inwoners die reizen met het openbaar vervoer in de praktijk willen uitproberen en het fijn vinden als er iemand meereist om in de praktijk te laten zien hoe het OV werkt.

     

  • Externe link: Ouderschap ontkennen

    De wet gaat ervan uit dat de echtgenoot van de moeder ook de vader van haar kinderen is. Meestal is dat ook zo maar er zijn gevallen waarin het wettelijke vaderschap niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Het vaderschap ontkennen kan alleen als aangetoond wordt dat de man niet de biologische vader is. De moeder, de vader of het kind kunnen om deze reden het vaderschap ontkennen. Er moet dan wel aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan. De ontkenning werkt terug tot aan de geboorte.