Zoekresultaten 1 - 50 van 215 resultaten
- Externe link: Archeologische vondst melden
Heeft u een archeologisch voorwerp gevonden? Dan moet u dit melden. Zo weet de gemeente dat ze in een gebied extra voorzichtig moet zijn, als er bijvoorbeeld gebouwd wordt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Bestuur, Cultuur en recreatie
- Externe link: Waarmerken kopie
U kunt de gemeente vragen een kopie van een document te waarmerken. Dat betekent dat in de kopie precies hetzelfde staat als in het origineel.
De gemeente waarmerkt geen diploma's.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2023-12-15
- Internationaal
- Externe link: Avondwinkel openen
De gemeente stelt in de winkeltijdenverordening vast op welke tijden winkels open mogen zijn.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Economie
- Externe link: AED-apparaat gebruiken
AED’s in Oosterhout
Een AED (automatische externe defibrillator) is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt voor het reanimeren van een persoon met een hartfalen. De AED kan met het toedienen van een elektrische schok een gestoord hartritme stoppen, waardoor het hart weer in een normaal ritme gaat kloppen. Het apparaat geeft zelf instructies en werkt (vol)automatisch.
Bij die AED’s horen ook mensen die ze weten te bedienen. Het is iedereen toegestaan om in geval van een noodsituatie of een levensbedreigende situatie een AED te gebruiken, bij voorkeur na een training reanimatie met AED.
Oosterhout moet voorbereid zijn
In Oosterhout worden jaarlijks tussen de 55 en 75 mensen getroffen door een hartstilstand. Jong en oud, man en vrouw, altijd geheel onverwachts. Snelle hulp is dan van levensbelang. Binnen 6 minuten starten met reanimatie vergroot de kansen op overleven aanzienlijk. Kansen die nog eens groter worden als bij die reanimatie een AED wordt ingezet.
De Stichting Oosterhout Hartveilig wil Oosterhout en haar kerkdorpen 70% hartveiliger maken door het opzetten van een netwerk met vrijwillige hulpverleners, met een alarmeringssysteem en met voldoende AED’s.
AED-alert
AED-alert wordt door alarmcentrale 112 gestart na een melding, waarbij sprake is van een hartfalen en reanimatie. Binnen een straal van 500 meter rondom het adres van het slachtoffer wordt gezocht naar opgeleide reanimeerders.
Deze ontvangen dan een sms-bericht om direct naar het slachtoffer te gaan en te starten met reanimatie óf om een AED op te halen en vervolgens ook naar het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen.
Stichting Oosterhout Hartveilig
De Stichting Oosterhout Hartveilig werkt aan een sluitend netwerk en doet daarvoor een beroep op je. Meld je aan een laat je opleiden tot hulpverlener reanimatie. Zo help ook jij mee om de kans op overlijden bij een hartfalen en reanimatie in je eigen omgeving te verkleinen.
Meld je aan als vrijwilliger
Nog niet opgeleid tot reanimeerder, maar je wilt wel levensreddend kunnen handelen en je ook nog beschikbaar stellen voor het reanimatieteam Oosterhout Hartveilig? Dat kan! Een training duurt maar enkele uurtjes. Meld je aan bij www.oosterhouthartveilig.nl en zorg dat je voorbereid bent en levens kunt redden!
65 AED’s in Oosterhout en 5 ervan in Den Hout
Vragen, reacties, aanbiedingen, etc.:
WELKOM op info@oosterhouthartveilig.nl- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-08
- Externe link: Woning tijdelijk verhuren
Als u een pand leeg heeft staan, kunt u het tijdelijk verhuren. U kunt hiervoor gebruik maken van de Leegstandwet. Verhuren op basis van de Leegstandwet biedt u voordelen. Zo kunt u voor het pand een lagere huurprijs vragen. Ook hoeft u de huurder geen huurbescherming te geven.
Wilt u uw pand verhuren op basis van de Leegstandwet? Dan heeft u een vergunning nodig. Hoelang u het pand mag verhuren ligt aan de situatie.
Huurwoning die gerenoveerd of gesloopt wordt
U krijgt de vergunning voor 2 jaar. De gemeente kan de vergunning steeds met 1 jaar verlengen. De totale lengte van de vergunning is maximaal 7 jaar.
Woning die te koop staat
U krijgt een vergunning voor 5 jaar. De vergunning wordt niet verlengd.
Gebouw zonder woonbestemming
U krijgt een vergunning voor maximaal 10 jaar. Heeft u voor het gebruik als woonruimte een tijdelijke ontheffing van het omgevingsplan nodig? Dan is de vergunning voor verhuur net zolang geldig als de duur van de ontheffing van het omgevingsplan (met een maximum van 10 jaar).
Bent u niet de eigenaar van het pand? Dan kunt u het pand tijdelijk onderverhuren. Hiervoor heeft u toestemming nodig van uw verhuurder.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-01
- Huisvesting
- Externe link: Adresonderzoek aanvragen
Bij de gemeente staat iedereen ingeschreven op een adres. Dat kan een woon- of briefadres zijn. Als u twijfelt of adresgegevens wel kloppen, moet de gemeente een onderzoek starten. Staat iemand op uw adres ingeschreven, terwijl die niet bij u woont? Vraag de gemeente dan om een adresonderzoek.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-11
- Recht
- Externe link: Schadevergoeding bodemonderzoek
Als u schade heeft na een bodemonderzoek, kunt u een vergoeding vragen. Het gaat dan om een verplicht bodemonderzoek vanwege het milieu, op verzoek van de gemeente of de provincie. De overheid kan het bodemonderzoek zelf hebben ingesteld. Of iemand heeft gevraagd het onderzoek te doen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat de grond misschien vervuild had.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Externe link: Stoffelijk overschot naar een ander land vervoeren
Voor het vervoer van een stoffelijk overschot van Nederland naar het buitenland of vanuit het buitenland naar Nederland moet u in het bezit zijn van een laissez-passer en een overlijdensakte. Daarna kan verlof tot begraving of crematie worden afgegeven.
Bij het vervoer van een stoffelijk overschot gelden de volgende voorwaarden:
- Als u een lichaam wilt vervoeren van Nederland naar een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg moet u in het bezit zijn van een laissez-passer voor lijken en een overlijdensakte. Een laissez-passer wordt afgegeven door de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Omgekeerd geldt dat als u een lichaam vanuit een land dat lid is bij de Overeenkomst van Straatsburg naar Nederland wilt vervoeren, u in het bezit moet zijn van een laissez-passer dat is afgegeven door de bevoegde autoriteit van de staat van herkomst.
- Voor vervoer binnen de Benelux hoeft u, buiten het wettelijk voorgeschreven verlof, geen speciale papieren aan te vragen.
- In alle andere gevallen waarbij een lichaam van Nederland naar het buitenland wordt vervoerd of omgekeerd, moet bij het lichaam een door de bevoegde autoriteit afgegeven verklaring aanwezig zijn. Bij binnenkomst in Nederland moet het laissez-passer respectievelijk het verlof tot begraving of crematie, of de verklaring aan de douane worden overgelegd.
U vraagt de laissez-passer aan bij de gemeente waar de overlijdensakte is opgemaakt. Meestal dient de begrafenisondernemer de aanvraag in.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-04-25
- Onderwijs en wetenschap
- Externe link: Gegevens in basisregistratie personen (BRP) aanpassen
In de Basisregistratie Personen (BRP) staan uw persoonsgegevens zoals uw adres, burgerlijke staat, geslacht en nationaliteit. Sommige gegevens worden automatisch aangepast. Bijvoorbeeld als u trouwt in Nederland. Andere gegevens geeft u zelf door, zoals een verhuizing.
U kunt uw gegevens bekijken op MijnOverheid.nl. Kloppen uw gegevens in de BRP niet, of niet meer? Geef de wijziging meteen door aan de gemeente. De gemeente past uw gegevens dan aan.
Bent u geadopteerd of heeft u een kind afgestaan ter adoptie? Of bent u van geslacht veranderd? De gemeente kan op uw verzoek gegevens van vóór de adoptie of geslachtswijziging veranderen of weghalen.
Na adoptie kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- Als u bent geadopteerd
- uw naam
- informatie over 1 of beide ouders
- de bij adoptie verloren nationaliteit
- adresgegevens van voor de adoptie
- gegevens over immigratie en emigratie van voor de adoptie
- Als u een kind heeft afgestaan ter adoptie
- de gegevens van het kind
Na geslachtswijziging kan de gemeente deze gegevens veranderen of weghalen:
- uw naam
- uw geslacht
- het gebruik van de achternaam van uw (ex-)echtgenoot of (ex-)geregistreerd partner
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-10-22
- Recht
- Als u bent geadopteerd
- Externe link: Verzorgingshuis
Door veranderingen in uw lichamelijke of geestelijke gesteldheid, kan het zijn dat uw woning (in het geheel) niet meer voor u geschikt is om in te wonen. In zo'n geval is het echt niet altijd nodig om meteen te verhuizen naar een verzorgingshuis.
In veel gevallen kunt u door het krijgen van een woonvoorziening of het aanpassen van uw woning, zelfstandig blijven wonen bevorderd. In sommige gevallen kunt u verhuizen naar een andere (meer geschikte) woning.
Als bovenstaande drie mogelijk voor u geen oplossing zijn, kunt u in een verzorgingshuis gaan wonen.
Daarnaast bestaat er sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid om zorg te krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Meer informatie over deze mogelijkheid vindt u op de website van het Externe link: CIZ en de website Externe link: Informatie over langdurige zorg en ondersteuning.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2019-07-29
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Eigen bijdrage rechtsbijstand en griffierechten
Bij een rechtszaak horen (vaak hoge) kosten. Voor een aantal kosten is het mogelijk om een vergoeding te krijgen via de gemeente of via het Juridisch Loket. Het gaat dan om de kosten voor de eigen bijdrage van rechtsbijstand en het griffierecht.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Recht
- Externe link: Ontruimingsplan
In een ontruimingsplan wordt, door middel van taken en instructies, aangegeven wie welke actie moet ondernemen in geval van een calamiteit. Daarnaast kan het ontruimingsplan een aantal tekeningen bevatten waarop onder meer de vluchtwegen zijn vermeld die de in het gebouw aanwezige personen moeten volgen.
Als er na aanleiding van dit voorbeeld ontruimingsplan nog vragen zijn, kunt u voor verdere informatie terecht bij de afdeling preventie van de brandweer, telefoon 0162-481616(tijdens kantooruren)
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2012-02-29
- Externe link: Gokautomaat plaatsen
Wanneer u een kansspelautomaat, zoals een fruitautomaat, wilt plaatsen, moet u een vergunning aanvragen. Deze vergunning heet een aanwezigheidsvergunning. Voor een behendigheidsautomaat, zoals een flipperkast, is geen vergunning nodig.
De gemeente maakt een verschil tussen 'hoogdrempelige' en 'laagdrempelige’ inrichtingen.
- Hoogdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld cafés, bars en nachtclubs. Deze bedrijven mogen twee speelautomaten hebben, zowel kansspel- als behendigheidsautomaten.
- Laagdrempelige inrichtingen zijn bijvoorbeeld snackbars, kantines en restaurants. Deze bedrijven mogen twee behendigheidsautomaten hebben (dus geen kansspelautomaten).
Daarnaast kan het nodig zijn dat u een exploitatievergunning aanvraagt bij het Externe link: Ministerie van Veiligheid en Justitie.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Openbare orde en veiligheid, Recht
- Externe link: Kinderopvang Sociaal Medische Indicatie en tegemoetkoming
De Kinderopvang SMI is een voorziening van de Jeugdwet. Ouders kunnen, samen met de gemeente Oosterhout, hiermee tot een (tijdelijke) oplossing komen voor problemen want soms is er even 'ruimte' nodig. Het sociale team bestaat uit professionals met ervaring op het gebied van zorg, welzijn en jeugdhulp.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-16
- Externe link: Parkeervergunning bewoners, kentekenwijziging
Bent u in het bezit van een parkeervergunning?
Wanneer u uw auto vervangt en het kenteken wijzigt, moet ook uw parkeervergunning worden vervangen.U kunt de kentekenwijziging digitaal doorgeven of hiervoor langskomen bij de balie Burgerzaken van het stadhuis. Digitaal doorgen kan via de link bij Formulieren of bovenaan deze pagina.
Om uw parkeervergunning te kunnen aanpassen dient u mee te brengen naar het stadhuis:
- de huidige parkeervergunning
- het kentekenbewijs met tenaamstelling
- in het geval van een lease-auto: leaseverklaring/-contract
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2023-05-02
- Externe link: Individuele inkomenstoeslag
Als u een laag inkomen heeft moet u proberen om uw inkomen te verhogen. Heeft u er alles aan gedaan om uw inkomen te verbeteren? En toch heeft u geen uitzicht op een hoger inkomen? Dan kunt u een individuele inkomenstoeslag aanvragen.
De 'individuele inkomenstoeslag' is een geldbedrag waar u één keer per 12 maanden recht op kunt hebben.
Na toekenning van deze toeslag, kunt u het geld vrij besteden aan spullen die u met een minimuminkomen soms moeilijk kunt betalen (zoals een nieuwe koelkast of wasmachine).
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-14
- Sociale zekerheid
- Externe link: Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen
Als u invalide bent, kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen om een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken aan te laten leggen. U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats als u bestuurder bent en in het bezit bent van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurder.
Een gehandicaptenparkeerplaats kan worden gerealiseerd in zowel een betaald parkeergebied (centrum), als buiten de zone van betaald parkeren. U mag niet beschikken over een eigen parkeergelegenheid, zoals een oprit, carport of garage.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-01-15
- Verkeer
- Externe link: Beschermde of monumentale boom melden
Bezit u een boom die op de monumentenlijst staat? Dan moet u iedere wijziging bij de gemeente melden. Een boom of grote struik kan beschermd zijn door bijvoorbeeld de ouderdom, schoonheid, zeldzaamheid of functie in de omgeving. Redenen van de melding kunnen zijn:
- U verkoopt de boom aan een nieuwe eigenaar.
- De boom is omgevallen of op een andere manier vernietigd zonder dat er een omgevingsvergunning voor het kappen was.
- De boom heeft onderhoud nodig.
- De boom geeft overlast.
- U gaat de omgeving van de boom veranderen, bijvoorbeeld door bouwactiviteiten, aanleg van bedrading of graven in de nabijheid.
- De boom heeft schade opgelopen of is ziek.
- De boom staat op het punt van omvallen of gaat bijna dood.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-04-23
- Externe link: Scootmobiel
Bent u door ziekte, ouderdom of door uw handicap niet in staat uzelf lokaal te verplaatsen? Waardoor u bijvoorbeeld geen boodschappen meer kunt doen, uw contacten kunt onderhouden of aan maatschappelijke activiteiten deel kunt deelnemen? Dan is de scootmobiel wellicht een passende oplossing voor u.
Met ANWB Automaatje vervoeren vrijwilligers minder mobiele inwoners tegen een geringe onkostenvergoeding. Dit wordt gecoördineerd door Externe link: Oosterhout voor Elkaar.
Mobiliteitsconsulenten (Surplus)
Mobiliteitsconsulenten zijn vrijwilligers die inwoners helpen met hun vragen over mobiliteit.
Bij vragen over reizen met het openbaar vervoer en andere (lokale) vervoersmogelijkheden, zoals de (elektrische) fiets en vrijwillige vervoersinitiatieven, zoals Externe link: ANWB AutoMaatje.
Zij helpen inwoners met vragen over het gebruik van de OV-chipkaart of als zij een persoonlijk reisadvies willen op basis van persoonlijke reisbehoefte en mogelijkheden.
Ook assisteren zij inwoners die reizen met het openbaar vervoer in de praktijk willen uitproberen en het fijn vinden als er iemand meereist om in de praktijk te laten zien hoe het OV werkt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Ouderschap ontkennen
De wet gaat ervan uit dat de echtgenoot van de moeder ook de vader van haar kinderen is. Meestal is dat ook zo maar er zijn gevallen waarin het wettelijke vaderschap niet in overeenstemming is met de werkelijkheid. Het vaderschap ontkennen kan alleen als aangetoond wordt dat de man niet de biologische vader is. De moeder, de vader of het kind kunnen om deze reden het vaderschap ontkennen. Er moet dan wel aan een aantal andere voorwaarden worden voldaan. De ontkenning werkt terug tot aan de geboorte.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-08
- Recht
- Externe link: Vuur stoken in de openlucht
U mag geen vuur stoken in de openlucht. Dit is om mensen, wilde dieren en planten te beschermen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Veroorzaakt u geen overlast? En vormt het vuur geen gevaar voor de omgeving? Dan zijn dit de uitzonderingen:
- Het verbranden van kerstbomen
- Het houden van kampvuren door de plaatselijke scouting
- Het houden van oefeningen door de brandweer
- Verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke
- Sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien gene afvalstoffen worden verbrand
- Vuur voor koken, bakken en braden
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-07
- Natuur en milieu
- Externe link: Horecabedrijf beginnen
U heeft een horecabedrijf als u eten of (alcoholische) drank verkoopt om daar direct te gebruiken, of als u slaapplekken verhuurt. Bijvoorbeeld een café, restaurant, snackbar, discotheek of hotel. Ook voor een buurthuis, clubhuis of kantine heeft u een exploitatievergunning nodig.
Controleer omgevingsplan (bestemmingsplan)
Wilt u een horecabedrijf starten of een bestaand horecabedrijf veranderen? Controleer dan eerst of dit mag volgens het omgevingsplan. U kunt de bestemming van het gebouw opzoeken via het Omgevingsloket, bij Regels op de kaart.
Het kan zijn dat u nog meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:
- U alcohol wilt schenken in uw bedrijf.
- Er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand kunnen.
- U een terras bij uw horecabedrijf heeft.
- U een gokautomaat wilt plaatsen.
Meer informatie over het aanvragen van een vergunning of doen van een melding kunt u vinden in het Omgevingsloket.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-21
- Zorg en gezondheid, Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Monumentale boom aanmelden of kappen
Momenteel geen abstract beschikbaar
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-04-25
- Natuur en milieu
- Externe link: Kentekenregistratie - ontheffing rijden in de binnenstad
Om de binnenstad van Oosterhout verkeersluw te houden zijn de toegangswegen tot het centrum voorzien van camera's. Deze camera's controleren automatisch de kentekens van de voertuigen die buiten de venstertijden in het gebied rijden en weten of aan een voertuig een ontheffing is verleend door de gemeente.
Een ontheffing kan aangevraagd worden door bewoners van het centrum/voetgangersgebied, ondernemers die hier gevestigd zijn of door bedrijven/personen die voor werkzaamheden met hun voertuig het centrumgebied in- en uit moeten rijden.
Ontheffingen worden alleen nog verstrekt op kenteken.
LET OP: de ontheffing 'Kentekenregistratie - rijden in de binnenstad' is uitsluitend bedoeld om in en uit het gebied te rijden. Als u vanwege werkzaamheden of iets dergelijks uw voertuig ook moet parkeren in het voetgangersgebied, dan moet u ook nog een ontheffing reglement verkeersregels en verkeersteken (RVV) aanvragen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-02-19
- Externe link: Festiviteit horeca organiseren
Bedrijven en verenigingen mogen maximaal 12 keer per jaar een festiviteit organiseren waarbij wordt afgeweken van de geluidsnorm. Denk hierbij aan een muziekoptreden in een café of winkel. Ook een toernooi van een sportvereniging valt hieronder. Van de 12 dagen zijn er een aantal dagen collectief aangewezen zoals koningsnacht en carnaval.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Geboorteaangifte
U heeft bij aangifte van uw gezamenlijke eerste kind een keuzemogelijkheid van de achternaam (geslachtsnaam) voor uw kind. Gekozen kan worden voor de geslachtsnaam van de moeder, vader of duomoeder Worden er meer kinderen geboren dan hebben deze dezelfde geslachtsnaam als de eerstgeborene.
Van de geboorte van het kind wordt een authentieke akte opgemaakt die wordt opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Deze akte geeft de bewijskracht van de geboorte van een persoon. In de geboorteakte wordt ook melding gemaakt van de eventueel gedane naamskeuze. U kunt van de geboorteakte een afschrift ontvangen.
Gecombineerde geslachtsnaam
Vanaf 1 januari 2024 is een nieuwe wet ingegaan: Wet Invoering gecombineerde geslachtsnaam. Deze wet houdt in dat u bij uw eerste kind kunt kiezen voor een gecombineerde geslachtsnaam. Uiteraard kunt u ook blijven kiezen voor de geslachtsnaam van de moeder, vader of duomoeder. Let op! Dit is alléén mogelijk als 1 van de ouders de Nederlandse nationaliteit heeft.De keuze voor een geslachtsnaam wordt vastgelegd in een akte van naamskeuze. Hiervoor moeten beide ouders Externe link: op afspraak naar het gemeentehuis komen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-07
- Recht
- Externe link: Vuurwerk opslaan of verkopen
U mag geen vuurwerk opslaan zonder toestemming. Voor het opslaan van maximaal 10.000 kilo consumentenvuurwerk doet u een melding bij de gemeente. Consumentenvuurwerk is het vuurwerk dat inwoners tijdens oud en nieuw zelf afsteken.
Wilt u meer dan 10.000 kilo Externe link: consumentenvuurwerk opslaan? Of professioneel vuurwerk opslaan? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.
Voor het verkopen van vuurwerk heeft u een vergunning van de gemeente nodig.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-18
- Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Ontheffing geluid bouw- en sloop
Als u gaat bouwen of slopen, mag u niet te veel geluid maken. Daarom moet u zich houden aan de regels over geluidsoverlast. Dat geldt voor bedrijven, en ook voor mensen die zelf klussen. De regels zijn als volgt:
- U mag alleen harde geluiden maken tussen 7.00 en 19.00 uur
- U mag die harde geluiden een beperkt aantal dagen achter elkaar maken. Het aantal dagen hangt af van de hardheid van het geluid. Het geluid is in elk geval niet harder dan 80 decibel.
Kunt u zich niet aan deze regels houden? Vraag dan de gemeente om toestemming. Als u toestemming krijgt, maakt de gemeente een maatwerkvoorschrift. In het maatwerkvoorschrift staan de nieuwe regels die voor uw werkzaamheden gelden.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Ontheffing sluitingstijd
U kunt als eigenaar van een horecabedrijf een vergunning krijgen om langer open te blijven. Het gaat dan om langere openingstijden tijdens het hele jaar, niet vanwege één evenement. Voor een eenmalig evenement vraagt u ontheffing aan.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Openbare orde en veiligheid
- Externe link: Bomen afstand tot erfafscheiding
De afstand tot de erfafscheiding wordt vastgesteld op 1 meter voor bomen en nihil voor heggen en heesters. (Hoofdstuk 4 afdeling 3 artikel 4.11 lid 5 Algemene Plaatselijke Verordening)
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-01-23
- Externe link: Hulp bij werk zoeken
Het is soms moeilijk om een baan te vinden. Bijvoorbeeld omdat u al een tijd geen werk meer heeft. Het helpt dan om een cursus of training te volgen. Of u gaat vrijwilligerswerk doen. De gemeente kan u hierbij helpen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-13
- Sociale zekerheid
- Externe link: Hulp bij het huishouden
Lukt het u niet om uw huis schoon te houden? Dan kan de Wmo mogelijk helpen. Wij vinden het belangrijk dat u en alle inwoners van de gemeente Oosterhout in een schoon huis kunnen leven.
Eigen kracht
Bij het bieden van ondersteuning en hulp aan inwoners met een huishoudelijke hulpvraag gaan we uit van uw eigen kracht. We kijken wat de mogelijkheden zijn van inwoners om zelf problemen aan te pakken en op te lossen. We kijken hier vooral naar wat de inwoner nog wel kan. Op deze manier blijft u langer zelfredzaam en bent u minder afhankelijk van anderen.Heeft u bijvoorbeeld al gedacht aan boodschappen bestellen bij een supermarkt? Het aanschaffen van strijkvrije kleding? Het inschakelen van de vrijwillige klussendienst? Het gebruikmaken van een maaltijdservice? Of het aanschaffen van een grijpstok, licht gewicht- of robotstofzuiger?
Komt u er zelf niet aan uit?
Misschien kan uw directe omgeving iets betekenen? Heeft u bijvoorbeeld een familielid of buur die u kan helpen met kleine huishoudelijke taken? Met de directe omgeving bedoelen we uw eigen netwerk of de "vrij toegankelijke voorzieningen" in de buurt, wijk en stad. Juist voor inwoners met een klein netwerk en weinig tot geen sociale contacten kunnen deze voorzieningen in de buurt veel betekenen.Hieronder staan een aantal vrij toegankelijke voorzieningen weergegeven die u kunnen helpen en adviseren rondom uw zelfredzaamheid en de belemmeringen in het huishouden.
Externe link: Centrum voor wonen en welzijn
Telefoonnummer: (0162) 471115 - Kerkstraat 19 in Oosterhout.Als u behoefte heeft aan advies van vrijwilligers of professionals kunt u ook langskomen bij het centrum voor wonen. U als inwoner van de gemeente Oosterhout kunt er terecht met vragen over uw eigen welzijn en wonen. Ook als u nog fit en gezond bent maar nu al wilt inspelen op de toekomst. Het centrum is er voor iedereen en gratis.
Externe link: Surplus Welzijn
Telefoonnummer: (0162) 748600Surplus biedt verschillende (gratis) diensten aan. Onder andere: de klussendienst, vrijwillige thuishulp, vrijwillige palliatieve terminale zorg, mantelzorgondersteuning en maaltijdservice menu Surplus.
Externe link: Bibliotheek Theek 5
Telefoonnummer: (085) 7441052Heeft u moeite of weet u niet hoe u online bijvoorbeeld de boodschappen kunt bestellen? Dan kunt u terecht bij Theek5 voor uitleg over het gebruik van de computer en internet.
Externe link: MEE Brabant Noord
Telefoonnummer: (0416) 675500MEE geeft gratis informatie, advies en algemene ondersteuning aan mensen met en zonder een beperking en hun omgeving. Zij kunnen u ondersteunen bij het helder krijgen van de vragen en het zoeken naar oplossingen voor nu en in de toekomst.
Ergotherapie
Ook kunt u een aanmelding doen bij een ergotherapie praktijk. De ergotherapeut kijkt dan samen met u mee naar de mogelijkheden in de dagelijkse activiteiten en in het huishouden. Soms zijn er handige hulpmiddelen en/of tips die u in kunt zetten zodat u activiteiten weer (gedeeltelijk) uit te kunnen voeren. Heeft u bijvoorbeeld al eens gehoord van de’’ burrito’’ methode voor het verschonen van uw dekbed?Iedereen heeft recht op ergotherapie. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat u per kalenderjaar 10 uur ergotherapie vergoed krijgt vanuit de basisverzekering. U kunt direct een aanmelding doen bij een ergotherapie praktijk. Hier heeft u geen verwijzing van een huisarts of andere professional voor nodig.
Programma huishouden op eigen kracht
Zelfredzaam zijn en blijven is niet altijd vanzelfsprekend. De gemeente Oosterhout biedt een programma waarin zij samen met u, de thuisondersteuner en ergotherapeut kijken naar hoe u zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Zonder dat u (volledig) afhankelijk bent van de mensen om u heen. Voor meer informatie zie het Externe link: programma huishouden op eigen kracht- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Rioolklacht melden
De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het rioolstelsel op openbare grond. De bewoner of perceeleigenaar is verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud op zijn terrein en heeft een gedeelde verantwoordelijk voor de (huis)aansluitleiding in openbare grond.
De bewoner is zelf verantwoordelijk voor het oplossen van verstoppingen, ook in het leidingdeel dat ligt in openbare grond. Vetten, zeepresten, doekjes, groenteafval enz. kunnen bij ''normaal'' gebruik ook de leiding verstoppen. Wanneer u een rioolverstopping heeft, dan dient u een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.
Als dit gespecialiseerde bedrijf constateert dat de verstopping in openbare grond plaatsvindt door een defect in het leidingwerk (bv wortels of scheuren in het materiaal), dan moet de gemeente ingeschakeld te worden. Een rapportage en/of beeldmateriaal moet daarbij als bewijs overlegd worden. De gemeente geeft dan opdracht aan een aannemer om de geconstateerde gebreken te herstellen.
- Wordt de verstopping veroorzaakt door enkel ophoping van vuil, dan moet de gebruiker de kosten van de verstopping zelf betalen.
- Wanneer de verstopping op gemeentegrond zit én de oorzaak is te wijten aan een defect in het leidingwerk, dan kunt u bij de gemeente een schriftelijk verzoek indienen om eventuele gemaakte ontstoppingskosten terug te vorderen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-15
- Natuur en milieu
- Externe link: Kapotte of vieze speelplekken, melding
Als u ziet dat een speeltoestel stuk is of de speeltuin is vies, kunt u hiervan een melding maken bij de gemeente. Zo kan er overlast zijn door honden- of kattenpoep. Of er liggen plassen, omdat de waterafvoer niet goed is.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Bestuur
- Externe link: Woonkostentoeslag
De woonkostentoeslag is een tijdelijke regeling voor als uw inkomsten plotseling dalen en u daardoor uw woonlasten niet meer kunt betalen.
Uw inkomsten kunnen ineens dalen als er sprake is van een echtscheiding, werkeloosheid of ziekte.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Sociale zekerheid
- Externe link: Vrijstelling van leerplicht aanvragen
De gemeente mag voor uw kind vrijstelling van de leerplicht geven. Dit betekent dat uw kind niet naar school hoeft. Dit kan bijvoorbeeld als uw kind door psychische of lichamelijke klachten geen onderwijs kan volgen. Of als uw kind naar een buitenlandse school gaat.
Vervangende leerplicht
Zit uw kind tegen het einde van de leerplichtige periode en heeft hij of zij moeite op school? Misschien kan uw kind in dat jaar een afwijkend programma volgen.
Dit is de vervangende leerplicht. Het programma van de vervangende leerplicht bestaat uit algemeen vormend onderwijs en beroepsgericht onderwijs. Daarnaast bevat het praktijktijd. Dit is licht werk. Als uw kind dit traject ingaat, schrijft u het in bij een instelling waar het dit aangepaste onderwijs kan volgen.
Vrijstelling
De Leerplichtwet kent een aantal vrijstellingsgronden. Dit zijn omstandigheden waaronder een leerling geoorloofd afwezig mag zijn. De school kan, al dan niet in overleg met de leerplichtambenaar, vrijstelling van onderwijs geven in de volgende gevallen:
- De school is gesloten. Vanzelfsprekend kan er dan voorlopig geen onderwijs worden gegeven. Ook kan het voorkomen dat het gebouw niet mag worden betreden, bijvoorbeeld na een brand.
- De leerling is geschorst.
- De leerling moet in schooltijd voldoen aan verplichtingen vanwege godsdienst of levensovertuiging.
- De leerling kan door het beroep van beide ouders alleen op vakantie buiten de schoolvakantieperiode.
- De leerling is ziek.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-07
- Onderwijs en wetenschap
- Externe link: Melding dringende psychische hulp (Wet Verplichte GGZ)
Melding dringende psychische hulp (Wet Verplichte GGZ)
Maakt u zich zorgen over iemand? Denkt u dat deze persoon dringend psychische hulp nodig heeft? U kunt dan een melding doen in het kader van de Wet verplichte GGZ (Wvggz). Bel dan naar het meldpunt crisiszorg, tel. 0800-5099. Het nummer is dag en nacht bereikbaar.
Het kan zijn dat mensen zichzelf of anderen iets dreigen aan te doen door een psychiatrische aandoening. Dan is hulp nodig. Als de betrokkene geen hulp wil, kan verplichte geestelijke gezondheidszorg worden ingezet.
Onderzoek
Wij onderzoeken of en welke hulp nodig is. Als de gemeente vindt dat het noodzakelijk is verplichte hulp in te zetten, dan vraagt de gemeente aan de officier van justitie een zorgmachtiging bij de rechter aan te vragen. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet. Deze gang van zaken is geregeld in Wvggz.
Wat gebeurt er met uw melding?
Een psychiatrisch geschoolde medewerker maakt een afweging of de betrokkene zichzelf of anderen ernstig nadeel kan toe brengen, en of een psychiatrische stoornis daarbij een rol speelt. De medewerker schat ook in of verplichte zorg noodzakelijk is. Waar nodig overlegt hij met andere hulpverleners. Verplichte zorg is zeer ingrijpend voor de betrokkene. Het wordt alleen ingezet als het echt niet anders kan. Verplichte zorg wil niet zeggen dat de betrokkene altijd wordt opgenomen; het kan ook zijn dat zorg thuis wordt ingezet.
Wat gebeurt er als acuut gevaar dreigt?
In geval van een crisis, kan onmiddellijk verplichte psychische zorg worden ingezet. De burgemeester moet daarna binnen 18 uur crisismaatregel nemen. Dit gebeurt op basis van een medische verklaring van een psychiater.
Krijgt u als melder informatie over het verkennend onderzoek?
Bent u een naast familielid en nauw verbonden met de betrokkene? Dan verneemt u binnen 14 dagen de uitkomst van een eventueel verkennend onderzoek. Als u het niet eens bent met de uitkomst, hebt u het wettelijk recht om te eisen dat de officier van justitie de zaak onderzoekt. Als u geen naast familielid bent van de betrokkene, dan kunnen wij u volgens de AVG (privacywet) niet over de uitkomst informeren.
Stichting Patiëntenvertrouwenspersoon
In deze situatie nemen anderen besluiten over de betrokkene. Deze heeft het recht zijn of haar wensen te laten horen. De betrokkene heeft ook recht op hulp van een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP), iemand die in dienst is van de onafhankelijke Stichting PVP (tel. 0900-4448888 of helpdesk@pvp.nl).
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2020-03-09
- Externe link: Spandoek ophangen
Het is verboden om op, in, over of boven de weg voorwerpen of stoffen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard te plaatsen, aan te brengen of te hebben indien deze gevaar opleveren voor de veiligheid en bruikbaarheid van de weg of indien het beheer en onderhoud hierdoor wordt belemmerd.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-22
- Natuur en milieu, Openbare orde en veiligheid, Huisvesting
- Externe link: Klacht over de gemeente indienen
Als u vindt dat u niet juist behandeld bent door de gemeente, kunt u een klacht indienen bij de klachtencoördinator. Onder gemeente wordt verstaan: een ambtenaar, een wethouder, een raadslid of de burgemeester. Uw gemeente is verplicht om uw klacht behoorlijk te behandelen.
Zo moet uw gemeente schriftelijk de ontvangst van uw klacht bevestigen en moet de klacht binnen zes weken afgehandeld zijn. De wettelijke afhandeltermijn is 6 weken. De gemeente streeft ernaar om binnen 5 werkdagen de klacht af te handelen of met u afspraken te maken hoe de klacht wordt afgehandeld.
Hoe werkt de klachtencoördinator?
De klachtencoördinator is onafhankelijk en begeleidt de klachtenafhandeling. Uw klacht wordt doorgegeven aan de klachtaccount van de betrokken afdeling. Die zal vervolgens met u contact opnemen en u uitnodigen voor een gesprek. Daarna zal hij of zij volgens het principe van hoor en wederhoor op uw klacht reactie vragen aan de betrokken ambtenaar. Uiteindelijk zal de directeur of het College van Burgemeester en wethouders een besluit nemen.
De meeste klachten kunnen worden opgelost als de betrokken ambtenaar of bestuurder op uw klacht heeft gereageerd. Soms is dat niet het geval. Dan wordt een zwaardere procedure in gang gezet. Deze procedure kent een meer formele afhandeling en staat beschreven in de door de gemeenteraad vastgestelde 'Klachtenverordening Oosterhout 2023'. De tekst daarvan kunt u opvragen bij de klachtencoördinator.Waarover kunt u een klacht indienen?
- U bent niet fatsoenlijk te woord gestaan.
- U wacht al te lang op afhandeling van uw zaak zonder dat u daarvoor een verklaring krijgt.
- U heeft het gevoel dat er niet wordt geluisterd.
- U heeft het idee dat u niet de juiste informatie heeft gekregen.
- U voelt zich onheus bejegend.
Een klacht kan niet worden ingediend tegen:
- een genomen besluit (hiertegen kunt u wel schriftelijk bezwaar maken)
- het algemene beleid van de gemeente
- politieoptreden
- zaken die instanties/bedrijven betreffen waar de gemeente mee samenwerkt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Inschrijven voor een sociale huurwoning
Als u op zoek bent naar een sociale huurwoning, kunt u contact opnemen met één van de sociale verhuurders in de gemeente Oosterhout. Daar kunt u zich inschrijven. De sociale verhuurders in de gemeente zijn:
- Externe link: Thuisvester
- Externe link: Mooiland Vitalis
- Stichting Huisvesting Bejaarden Oosterhout (SHBO) via telefoonnummer (0162) 42 60 01
De gemeente Oosterhout kent een systeem van vrije vestiging. Vrije vestiging wil zeggen dat u in de gemeente Oosterhout kunt wonen zonder een sociale en/of economische binding. Deze vrije vestiging geldt ook voor de kerkdorpen Den Hout, Dorst en Oosteind.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Huisvesting
- Externe link: Inzameling bedrijfsafval
Bedrijven en instellingen moeten hun afval scheiden en gescheiden afvoeren. U kunt dit zelf doen. Ook kunt u een contract afsluiten met een erkende inzamelaar of erkende afvalverwerker. Erkende inzamelaars vindt u op de Externe link: VIHB-lijst van de Stichting Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO).
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-07
- Natuur en milieu
- Externe link: Kansspel organiseren
Organiseert u een kansspel zoals een loterij, bingo of rad van fortuin? Voor een loterij met prijzengeld tot € 4.500 vraagt u minimaal 8 weken van tevoren een vergunning aan bij de gemeente. Voor kleine kansspelen zoals een bingo of een rad van fortuin is een melding bij de gemeente voldoende. Doe dit minimaal 14 dagen van tevoren. Is de totale waarde hoger dan € 4.500 dan moet u een vergunning aanvragen bij de kansspelautoriteit.
Let op: Het is niet toegestaan om in een horecagelegenheid een kansspel te organiseren. Dit is geregeld in artikel 14 van de Alcoholwet.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Recht
- Externe link: Markstandplaats
Het standplaatsenbeleid is niet van toepassing op de wekelijkse markten. De regelgeving daarvoor is vastgelegd in de Marktverordening van de gemeente Oosterhout.
In Oosterhout zijn twee weekmarkten:
- Woensdag van 11.30-17.00 uur bij het winkelcentrum Zuiderhout
- Zaterdag van 08.30-16.00 uur op de Markt in het stadscentrum
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-03-26
- Externe link: Uittreksel uit basisregistratie personen opvragen voor inwoner
In de basisregistratie personen (BRP) staan gegevens van alle inwoners van Nederland. U kunt een kopie van uw eigen gegevens opvragen. Dit heet een uittreksel. Hierop staan onder andere uw naam, geboortedatum, geboorteplaats en huidige adres.
Instanties kunnen om een uittreksel uit de BRP vragen. U kunt bijvoorbeeld aan een woningstichting laten zien dat u ingeschreven staat bij de gemeente.
Reist u met een kind onder de 18 jaar naar het buitenland? Vraag een uittreksel aan voor het reizen met minderjarigen. Hierop staan de gegevens van het kind en wie er gezag heeft. Dat kan handig zijn bij controle aan de grens.
De BRP gaat terug tot 1 oktober 1994. Heeft u oudere gegevens nodig? Die vraagt u op bij de gemeente waar u toen woonde.
Er zijn meerdere soorten uittreksels met verschillende gegevens. Het is belangrijk dat u weet welke gegevens u nodig heeft. Dan kan het juiste uittreksel gemaakt worden.
Wanneer u digitaal de aanvraag doet ontvangt u het uittreksel binnen 4 werkdagen per post.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-01-02
- Recht
- Externe link: Voorlopige voorziening aanvragen
Als u iets aanvraagt bij de gemeente, neemt de gemeente hierover een besluit. Bijvoorbeeld als u een aanvraag heeft ingediend voor een vergunning of subsidie. Bent u het niet eens met het besluit van de gemeente? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Wijst de gemeente uw bezwaar af? Dan kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Daarnaast kunt u een verzoek indienen voor een voorlopige voorziening. Dit betekent dat u de rechtbank vraagt om het besluit tijdelijk niet uit te voeren. Bijvoorbeeld als u bezwaar maakt tegen de vergunning die uw buren hebben gekregen voor het bouwen van een grote garage. Met een voorlopig voorziening voorkomt u dat op korte termijn de heiwerkzaamheden beginnen.
Tegen sommige besluiten kunt u rechtstreeks bij de rechtbank uw beroep indienen. Zonder eerst een bezwaar in te dienen. Ook dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-05-01
- Recht
- Externe link: Gemeentelijke Gezondheidsdienst
De GGD probeert ziekten te voorkomen en beperken. Dit doen zij binnen een bepaald gebied. Zij helpen niet bij individuele klachten waarvoor je naar de huisarts kunt gaan. Zij helpen vooral bij ziekten die zich kunnen verspreiden over een groter gebied. Dat doet de GGD bijvoorbeeld door voorlichting en advies te geven.
De GGD heeft meerdere taken:
- zorg voor kwetsbare groepen mensen, zoals verslaafden, illegalen of daklozen
- inentingen (vaccinatieprogramma en voor vakantie)
- testen op geslachtsziekte of tuberculose
- bevolkingsonderzoek
- jeugdgezondheidszorg
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-02-06
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Parkeeroverlast
Parkeerlast overdag?
Als u last heeft van voertuigen die verkeerd geparkeerd staan dan kunt u hiervan overdag een melding doen bij de gemeente. U kunt hiervoor het Externe link: contactformulier gebruiken. U dient dan de locatie,het kenteken van het voertuig en uw telefoonnummer door te geven.
Parkeeroverlast in de avond of in het weekend?
Als u overlast heeft buiten kantooruren of in het weekend kunt u een melding doen bij de Externe link: politie.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-05-15
- Externe link: Buitenlands huwelijk of partnerschap registreren in Nederland
Nadat u getrouwd bent in het buitenland, moet u het huwelijk registreren in Nederland. Dit doet u bij de gemeente waar u bent ingeschreven.
Voorwaarden:
- De huwelijksakte is gelegaliseerd of is voorzien van een apostillestempel.
- Legalisatie of apostille is niet nodig als het land bevoegd is internationale aktes af te geven.
- Als er geen internationale aktes afgegeven worden in het land en de huwelijksakte is niet opgemaakt in het Nederlands, Engels, Duits of Frans moet u het document in Nederland laten vertalen door een beëdigd vertaler.
- Als u of uw partner (of beide) niet de Nederlandse nationaliteit hebben en geen verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, kan een Externe link: verklaring geen schijnhuwelijk nodig zijn. Deze kunt u vinden onder het kopje formulieren.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2024-09-02
- Recht
- Externe link: Alcoholvergunning
U heeft als ondernemer een alcoholvergunning nodig voor het schenken en verkopen van alcoholische dranken. Er zijn drie soorten alcoholvergunningen:
- voor horecabedrijven, zoals restaurants, cafés en verhuurders van bijvoorbeeld bierfietsen en partyboten
- voor slijterijen
- voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines
In de volgende gevallen moet u misschien u ook nog andere vergunningen aanvragen of meldingen doen:
- Voor een horecabedrijf of paracommerciële instelling heeft u ook een exploitatievergunning nodig.
- Als er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand aanwezig kunnen zijn.
- U heeft een terras bij uw horecabedrijf.
- U wilt een gokautomaat plaatsen.
De gemeente mag een Externe link: Bibob-onderzoek doen als u een alcoholvergunning aanvraagt.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2025-04-30
- Zorg en gezondheid
- Externe link: Rolstoelpool
De rolstoelpool is een collectief depot waaruit een rolstoel snel beschikbaar is voor incidenteel en kortdurend gebruik.
- Bron: Oosterhout (Gemeente)
- 2019-07-29
- Zorg en gezondheid