Zoekresultaten 1 - 50 van 164 resultaten

  • Externe link: Openbare laadpaal

    Inwoners, ondernemers en werknemers kunnen een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente. Na goedkeuring van een aanvraag plaatst energiebedrijf Vattenfall de laadpaal.

  • Externe link: Openbaar groen kopen

    Openbaar groen of snippergroen is grond waarvan de gemeente eigenaar is. Als inwoner kunt u onder bepaalde voorwaarden een strook openbaar groen kopen. Van een aantal wijken is een kaart gemaakt. Op die kaart ziet u welke stroken verkocht mogen worden. Is er in uw wijk geen kaart, maar heeft u wel interesse: neem dan contact op.

  • Externe link: Sportsubsidie

    Als sportvereniging kunt u subsidie aanvragen voor jeugdsport, volwassenensport en gehandicaptensport. U vraagt sportsubsidie aan vóór 1 oktober in het jaar voorafgaand aan het jaar dat u de subsidie wilt uitgeven. U krijgt uiterlijk 1 maart bericht of de subsidie is toegekend.

  • Externe link: Moving abroad

    You must deregister from the municipality if you are staying abroad for at least 8 months. Report your move abroad online. You need DigiD.

  • Externe link: Graven in de openbare ruimte

    Als u wilt graven in de openbare ruimte moet u altijd toestemming vragen aan de gemeente. U vraagt hiervoor een vergunning of instemmingsbesluit aan. In sommige gevallen is het voldoende alleen een melding te doen.

  • Externe link: Groente, fruit en etensresten (Gfe)

    U woont in een flat, appartement of bovenwoning. U kunt groente, fruit en etensresten (Gfe) gescheiden inleveren in een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt. Zo heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Het gebruik van de Gfe-afvalcontainer is gratis. Gfe is ook beter voor het milieu. Van Gfe-afval maken we compost. Compost is goed voor de bodem waardoor planten en bloemen beter kunnen groeien.

  • Externe link: Jobcoaching of interne werkbegeleiding

    Neemt u als werkgever een werkzoekende met een arbeidsbeperking in dienst, dan kunt u hulp inschakelen van een jobcoach. Of u kunt een collega die daar ervaring mee heeft vragen te helpen. Dit noemen we interne werkbegeleiding. De gemeente heeft hiervoor een vergoeding beschikbaar.

  • Externe link: Bezwaar maken tegen een beslissing

    Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente, dan kunt u bezwaar maken. Dit doet u online via DigiD. U kunt bezwaar maken binnen 6 weken na de datum van het besluit waar u het niet mee eens bent. Als u uw bezwaar later naar ons stuurt, wordt uw bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Dat betekent dat wij uw bezwaar niet meer inhoudelijk behandelen. Behalve als u een bijzondere reden hiervoor heeft. Dit zet u in uw bezwaarschrift.

  • Externe link: Snoeiafval verbranden

    Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u snoeiafval verbranden. U heeft toestemming van de gemeente nodig als u niet aan die voorwaarden voldoet.

  • Externe link: Verhuizen naar het buitenland

    Gaat u 8 maanden of langer naar het buitenland, dan moet u zich uitschrijven bij de gemeente. Geef uw verhuizing naar het buitenland online door. U heeft DigiD nodig.

  • Externe link: Woonoverlast

    Woonoverlast is overlast die ontstaat vanuit of rondom een woning of meerdere woningen. Vaak gaat het om het gedrag van een persoon of personen. Woonoverlast is verward gedrag, drugsoverlast, (buren)ruzies, vervuiling en geluidsoverlast. We spreken van woonoverlast als dit vaker gebeurt.

  • Externe link: Subsidie evenementen voor studenten

    Deze subsidie is bedoeld voor evenementen georganiseerd voor en/of door studenten, die bijdragen aan het positioneren van Enschede als kennis- en studentenstad.

  • Externe link: Kind erkennen

    U bent niet getrouwd en heeft ook geen geregistreerd partnerschap. Uw kind heeft bij de geboorte wettelijk gezien alleen een moeder. Als u de wettelijke vader of duomoeder wilt zijn, dan moet u het kind erkennen. Dat kan voor of na de geboorte. U kunt het kind ook erkennen als u niet de biologische ouder bent.

  • Externe link: Handhaving

    De gemeente controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Het doel hiervan is om Enschede veilig en leefbaar te houden. Ervaart u overlast in uw omgeving, meld dit dan bij ons. Meld het ons ook als u ziet dat een gebouw illegaal in gebruik wordt genomen of illegaal wordt verbouwd.

  • Externe link: Subsidie regenton (wateropslag)

    Regenwater opvangen en opnieuw gebruiken zorgt voor minder verspilling van water. Dit bespaart u ook geld. Regentonnen zijn in allerlei vormen en maten te koop. Met een capaciteit tot ongeveer 200 liter. U kunt subsidie krijgen om een regenton te plaatsen en aan te sluiten op de regenpijp. U kunt ook kiezen voor een grotere wateropslag. Zoals een regenzuil, regenschutting, watertank of waterreservoir. Ook hiervoor kunt u subsidie krijgen.

  • Externe link: Ongewenste plantensoorten

    In Enschede zijn er op verschillende plekken ongewenste plantensoorten die hier niet thuishoren. Die planten verspreiden zich vaak snel. Zoals Japanse duizendknoop, reuzenberenklauw of ambrosia (hooikoortsplant).

  • Externe link: Overlijden doorgeven

    De uitvaartondernemer geeft online het overlijden door.

  • Externe link: Hondenbelasting

    Als u 1 of meerdere honden heeft, betaalt u hondenbelasting.

  • Externe link: Loonkostensubsidie

    Als u als werkgever een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst neemt, kunt u loonkostensubsidie (LKS) aanvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via 053 - 481 78 00.

  • Externe link: Briefadres

    Een briefadres is een adres waarop u post ontvangt, maar waar u niet woont. Als u geen vast woonadres heeft, kunt u zich tijdelijk inschrijven op het adres van iemand anders.

  • Externe link: Inburgeren

    U komt uit het buitenland en gaat lang in Enschede wonen. Dan moet u inburgeren. De gemeente Enschede helpt u hierbij, zodat u snel mee kunt doen in de samenleving.

  • Externe link: Reclame plaatsen

    Reclame plaatsen in de openbare ruimte (gemeentegrond) mag onder bepaalde voorwaarden. De gemeente heeft een paar bedrijven aangewezen die dit mogen regelen. Op eigen terrein mag u zelf reclame plaatsen. Wel zijn er regels. Wilt u iets anders dan wat in de regels staat, dan heeft u een vergunning nodig.

  • Externe link: Vluchtelingenpaspoort

    U woont in Nederland en heeft een vluchtelingenstatus. U heeft een vluchtelingenpaspoort nodig als u naar het buitenland wilt. Voor het aanvragen hiervan maakt u een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken.

  • Externe link: Individuele inkomenstoeslag

    Als u langer dan 5 jaar een laag inkomen heeft kunt u individuele inkomenstoeslag aanvragen. De toeslag kunt u op ieder moment van het jaar aanvragen, maar maximaal 1 keer per 12 maanden. U kunt de toeslag niet met terugwerkende kracht aanvragen.

  • Externe link: Report your relocation

    If you move to Enschede from another Dutch municipality, or move within Enschede, you need to register your new residential address online with your DigiD.

  • Externe link: Ontheffing verkeersmaatregelen

    Soms is het nodig om tegen enkele verkeersregels of verkeersmaatregelen in te gaan. Omdat u anders uw werkzaamheden of activiteiten niet goed kunt uitvoeren. De gemeente moet hiervoor toestemming geven. Die toestemming heet een ontheffing.

  • Externe link: Grondwater oppompen

    Niet iedereen mag zomaar grondwater uit de bodem halen. Wie grondwater oppompt, moet een melding doen en in sommige gevallen een vergunning aanvragen.

  • Externe link: Fietsvlonder

    Wilt u in uw straat meer parkeerplekken voor fietsen, dan kunt u een fietsvlonder aanvragen. Een fietsvlonder is een kunststofvloer waarop ongeveer 10 fietsen passen. We plaatsen de fietsvlonder op een parkeervak voor auto’s dat er al is.

  • Externe link: Verhuizen naar Nederland

    Als u verhuist vanuit een ander land naar Enschede, dan moet u zich persoonlijk inschrijven bij de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak. Als uw partner en/of kinderen ook ingeschreven moeten worden, dan komen zij mee naar de afspraak.

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerkaart

    Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u persoonlijk aan bij de gemeente.

  • Externe link: Grondwateroverlast

    Woningeigenaren moeten zelf maatregelen nemen om grondwateroverlast in en rond de eigen woning te verhelpen. Soms zorgt hoog grondwater in huis voor risico’s voor de gezondheid. Bijvoorbeeld als er schimmel op de muren ontstaat of de vloer gaat rotten. Als dit bij u vaak gebeurt, kunt u een melding doen bij de gemeente. Ook als er regelmatig sprake is van grondwateroverlast rond meerdere woningen, kunt u een melding doen.

  • Externe link: Melding van evenement

    Als u een klein evenement organiseert, zoals een buurt- of straatfeest, dan heeft u geen vergunning nodig. Een melding doen van het evenement is voldoende.

  • Externe link: Gehandicaptenparkeerplaats

    U kunt een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij de gemeente.

  • Externe link: Collectevergunning

    Voor een openbare collecte moet u een vergunning aanvragen. U mag alleen collecteren voor een goed doel.

  • Externe link: Explosieven in de grond melden

    In de grond kunnen explosieven zitten die nog niet ontploft zijn. Bijvoorbeeld vliegtuigbommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Als u een explosief vindt, moet u dit melden. Mogelijk gaat u grote werkzaamheden uitvoeren in een gebied waar misschien explosieven in de grond zitten. Dan moet u een onderzoek laten doen.

  • Externe link: Geluidsoverlast

    Geluidsoverlast veroorzaakt door particulieren (bijvoorbeeld buren), terrassen van horeca, brommers of scooters meldt u bij de politie. Geluidsoverlast veroorzaakt door bedrijven (geluid/trillingen van installaties, laden en lossen, bouwlawaai of verkeerslawaai door wegen of spoorwegen), meldt u bij de gemeente.

  • Externe link: Kwetsbaarheid melden (Responsible Disclosure)

    Een zwakke plek in een ICT-systeem van de gemeente Enschede, zoals Enschede.nl, kunt u melden. Meld de kwetsbaarheid voordat u dit aan de buitenwereld kenbaar maakt. Zo kan de gemeente Enschede eerst maatregelen treffen. Dit heet Responsible Disclosure.

  • Externe link: Subsidie belevingswaarde binnenstad

    Heeft u een goed idee of plan voor de binnenstad, dan kunt u daar subsidie voor aanvragen. De gemeente ondersteunt ideeën die de belevingswaarde van de binnenstad verhogen. Dit betekent dat het idee een positief effect moet hebben op hoe bezoekers de binnenstad ervaren.

  • Externe link: Omgevingsvergunning

    Als u wilt bouwen, verbouwen of slopen, heeft u mogelijk een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook als u iets anders aan uw omgeving wilt veranderen. Soms heeft u geen vergunning nodig of hoeft u alleen een melding te doen. Zoals bijvoorbeeld een sloopmelding.

  • Externe link: Huisnummer aanvragen

    Een eigen huisnummer is nodig zodat hulpdiensten uw adres kunnen vinden en voor de post. Als u geen eigen huisnummer heeft, dan kunt u dat aanvragen. Let op: alleen de eigenaar van het gebouw kan dit aanvragen, niet de huurder.

  • Externe link: Bijstand: inkomsten doorgeven

    Geef inkomsten altijd door aan de gemeente als u een bijstandsuitkering ontvangt. Uw uitkering is een aanvulling op uw inkomen. Daarom moet u alle inkomsten van u en uw partner aan ons doorgeven.

  • Externe link: Havengeld

    In de haven van Enschede moet u haven-, kade- en opslaggelden betalen.

  • Externe link: Collectieve zorgverzekering

    Voor mensen met een laag inkomen of een uitkering heeft de gemeente een collectieve zorgverzekering afgesloten bij Menzis.

  • Externe link: Echtscheiding doorgeven

    U gaat scheiden of beëindigt uw partnerschap. De scheiding moet binnen 6 maanden worden ingeschreven in de gemeente waar uw huwelijk of partnerschap is gesloten. Meestal regelt een advocaat dit voor u.

  • Externe link: Bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

    Voor zelfstandig ondernemers met financiële problemen is er Bijstand voor zelfstandigen (Bbz).

  • Externe link: Vreemdelingenpaspoort

    U woont in Nederland en u heeft niet de Nederlandse nationaliteit. U heeft wel een Nederlandse verblijfsvergunning type I of II. U kunt dan een vreemdelingenpaspoort aanvragen, dat u kunt gebruiken als identiteitsbewijs. Hiervoor maakt u een afspraak op het stadskantoor.

  • Externe link: Vergunning smartshop, headshop of giftshop

    Voor de exploitatie van een smartshop, headshop of giftshop (SHG-shop) heeft u een vergunning nodig. De vergunning geldt voor 3 jaar en kan steeds met 3 jaar worden verlengd. U moet daarom elke 3 jaar een nieuwe aanvraag doen.

  • Externe link: Tegelwippen

    Enschede doet mee aan het Nederlands kampioenschap Tegelwippen. Vervang tegels rond uw huis door bloemen, planten of bomen. En bezorg Enschede de overwinning: elke tegel telt! U kunt uw tegels tot 31 oktober 2025 gratis laten ophalen door de Tegelservice.

  • Externe link: Spreekuur welstand

    Als u wilt bouwen, zal uw bouwwerk in de omgeving moeten passen. In de welstandsnota staat welke regels hiervoor in Enschede gelden. Zeker als u iets bijzonders wilt bouwen, is het verstandig om vooraf advies te vragen. Dit kan bij de stadsbouwmeesters. Zij kijken of uw plannen aan de welstandseisen voldoen. Dit advies is gratis.

  • Externe link: Paspoort inwoner Enschede

    Een paspoort aanvragen kan alleen op afspraak in het stadskantoor. U kunt de aanvraag al wel online starten en de kosten betalen via iDeal. 6 werkdagen na uw afspraak kunt u uw paspoort ophalen.