Zoekresultaat 1 - 10 van 128 resultaten

  • Koninklijke onderscheidingen, toekenning

    Ieder jaar reikt de burgemeester koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich om verschillende redenen inzetten binnen en voor de samenleving. Als u vindt dat iemand voor een onderscheiding in aanmerking komt, dan kunt u voor die persoon een aanvraag indienen bij de gemeente. Soms overhandigt de Commissaris van de Koning een onderscheiding. Bijvoorbeeld aan een burgemeester.

  • Vaststelling grens bebouwde kom

    Op grond van de Wegenwet kan de provincie besluiten grenzen van een bebouwde kom vast te stellen en waar nodig te herzien. Bijvoorbeeld als de bebouwde kom is verouderd ten opzichte van het bestemmingsplan of als bouwwerkzaamheden daartoe aanleiding geven.

    De bebouwde kom is aansluitende bebouwing in de vorm van een stad of een dorp. Een verderop gelegen bedrijventerrein kan er ook bij horen.

  • Registratieplicht voor onttrekking grondwater

    Als u grondwater uit de bodem haalt noemen we dat ‘onttrekken’. Als u daarna het water in de bodem brengt om het grondwater aan te vullen, noemen we dat ‘infiltreren’. Als u grondwater onttrekt via een inrichting of water infiltreert, moet u zich in sommige gevallen inschrijven bij het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag is de instantie die aan u een omgevingsvergunning heeft gegeven of waar u een melding heeft gedaan voor het onttrekken van grondwater. Dit is meestal het waterschap, maar het kan ook gaan om het Rijk of de provincie. U moet zich aan de volgende regels houden:

    • U moet een registratie bijhouden van de gemeten hoeveelheden (grond)water die u onttrekt of infiltreert.
    • U moet elk jaar in januari laten weten hoeveel (grond)water u per kwartaal heeft onttrokken of geïnfiltreerd. Als u stopt met uw activiteiten moet u binnen een maand de hoeveelheden doorgeven.
    • U geeft veranderingen in de inrichtingen door. Als u water infiltreert, moet u ook de kwaliteit van het water meten, registreren en doorgeven.

    Binnen de provincie Zeeland is voor de registratie onderscheid gemaakt in de volgende categorieën ontrekking:

    • Onttrekken van grondwater ten behoeve van een bronbemaling, sleufbemaling, proefonttrekking, bodemsanering en/of een grondwatersanering;
    • Onttrekken van grondwater en/of infiltreren van water in de bodem ten behoeve van drinkwater, industrie, koude- of warmteopslag, natuur, recreatie of huishoudelijke doeleinden;
    • Onttrekking van grondwater ten behoeve van beregenings- of bevloeiingsdoeleinden.

  • Machtigingsformulier voor bodemsanering

    U kunt bij de provincie een melding doen over bodemsanering. Ook kunt u de provincie vragen om een besluit te nemen over bodemsanering. U kunt een bedrijf machtigen om een melding of aanvraag over bodemsanering te doen. Hiervoor gebruikt u een machtigingsformulier.

  • Ontheffing milieueffectrapportage aanvragen

    Voor sommige activiteiten moet u vooraf een overzicht maken van de effecten op het milieu. Dit noemen we een ‘milieueffectrapportage’ of ‘mer’. In noodsituaties hoeft u zich niet aan deze regel te houden. We zeggen dan dat u een ontheffing krijgt.

    U moet een mer maken als u dingen wilt doen waarvoor een besluit van de overheid nodig is en de overheid een mer nodig heeft om het besluit te nemen. U hoeft geen mer te maken als er een noodsituatie is en het nodig is dat de overheid het besluit over de activiteit direct neemt.

  • Geluidbelastingkaart inzien

    Als u dicht bij een drukke provinciale weg of spoorweg woont, kunt u geluidsoverlast hebben van het weg- of spoorverkeer. Ook een school of ziekenhuis aan een (spoor)weg kan last hebben van het geluid. De provincie maakt elke 5 jaar een geluidbelastingkaart om u een overzicht te geven van de geluidsbronnen. Een geluidbelastingkaart bestaat uit tabellen en een geografische kaart. Iedereen mag de geluidbelastingkaart bekijken.

    Op de geluidbelastingkaart staat:

    • de geluidbelasting van de (spoor)wegen in het jaar voor de vaststelling van de geluidbelastingkaart
    • het aantal geluidsgevoelige objecten en bewoners dat te maken heeft met bepaalde geluidswaarden. Voorbeelden van geluidsgevoelige objecten zijn woningen, scholen en ziekenhuizen.

  • Zwemmen in open water

    Als u informatie wilt over zwemmen in natuurwater, kunt u tijdens het zwemseizoen terecht bij de provincie. Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. De provincie toetst de hygiëne en de veiligheid van het zwemwater. De uitkomsten hiervan plaatst de provincie op een informatiebord in de buurt van elke zwemlocatie. Tijdens het zwemseizoen maakt de provincie de resultaten van haar onderzoeken bekend via de volgende media:

    • de zwemwaterwebsite
    • een informatiebord bij de zwemlocatie
    • de provinciale zwemwatertelefoon
    • de lokale media bij directe problemen met het zwemwater

  • Evenementen op of aan het water, toestemming

    Bent u van plan om op of aan het Kanaal door Walcheren een evenement te organiseren? Dan moet u dit aanvragen bij de provincie.

    Evenementen kunnen zijn zwem-of roeiwedstrijden.

  • Ongewoon voorval melden

    In uw bedrijf kunnen zich ongewone voorvallen voordoen. Dit zijn gebeurtenissen die afwijken van de normale activiteiten van het bedrijf en waardoor milieuschade buiten het bedrijf ontstaat of kan ontstaan. Bijvoorbeeld branden, explosies, ongelukken of storingen in voorzieningen of in het productieproces.

    U neemt dan meteen geschikte maatregelen om de gevolgen van het voorval te voorkomen of die zo klein mogelijk te houden. Ook kijkt u hoe u kunt zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.

    U meldt het ongewone voorval bij de provincie zodat de provincie:

    • mogelijke gevolgen van het voorval op de omgeving van het bedrijf snel in kaart kan brengen
    • de mogelijke gevolgen zo klein mogelijk kan houden
    • door de registratie van ongewone voorvallen processen en installaties binnen bedrijven beter gaat begrijpen

    Ook als er een ongewoon voorval voordoet bij een van de volgende activiteiten moet u dit melden:

    • ongewoon voorval bij een beperkingengebiedactiviteit met betrekking tot een lokale spoorweg
    • ongewoon voorval bij een flora- en fauna-activiteit
    • ongewoon voorval bij een Natura2000-activiteit
    • ongewoon voorval bij het bieden van gelegenheid tot zwemmen of baden in een badwaterbassin
    • opxngewoon voorval bij het vellen en beheren van houtopstanden

    Is er door het voorval direct gevaar voor de gezondheid van mensen? Of zijn er meteen grote gevolgen voor het milieu? Dan stopt u ook alle activiteiten van uw organisatie of een deel daarvan.

  • Gebruik van en activiteiten op wegen, ontheffing

    1. Het is verboden:
      1. op een weg land- en tuinbouwproducten te deponeren of te hebben, anders dan voor korte tijd op toegangsdammen buiten de berm en op geen kleinere afstand dan 1,80 meter uit de dichtstbij gelegen verkeersbaan;
      2. op een weg stoffen of voorwerpen te deponeren en te hebben die de weg verontreinigen of de afwatering van de weg belemmeren, dan wel gevaar opleveren voor de bruikbaarheid van de weg en de veiligheid van het verkeer op de weg;
      3. een weg zodanig te gebruiken dat daardoor schade aan die weg ontstaat;
      4. beplantingen en andere vegetatie op een weg te bemesten of met chemische stoffen te behandelen, dan wel de vegetatie op bermen en in bermsloten te maaien;
      5. op een weg een standplaats in te nemen of in te richten voor het ten verkoop aanbieden en leveren van producten;
      6. zich met een voertuig op een weg te begeven, anders dan via een weg, een uitweg of werken die tot uitweg dienen;
      7. een uitweg of werken die tot uitweg dienen, voor een ander doel te gebruiken dan tijdens het maken daarvan gebruikelijk was in verband met de bestemming van het terrein waarvoor de uitweg dient.
      8. Het is verboden in:
        1. delen van bouwwerken die tot boven een weg reiken, te maken of te hebben;
        2. aan bouwwerken langs een weg, voorwerpen, die tot boven de weg reiken, te bevestigen of te hebben;
        3. touwen, draden of kabels over een weg te spannen of te hebben;
        4. uitstekende delen van buiten een weg aanwezige beplanting tot boven of in die weg te laten reiken, tenzij die beplanting wordt onderhouden overeenkomstig het bepaalde in artikel 4, tweede lid, voor beplanting op een weg.
    2. Het eerste lid, aanhef en onderdeel d, is niet van toepassing ten aanzien van maaiwerk aan bermsloten door of namens een waterschap, voor zover de zorg voor de waterbeheersing dat vereist.

    Ontheffing of omgevingsvergunning
    Roerende zaken opslaan
    Op grond van artikel 2.2 (sub j en k) van de wet Algemene bepalingen omgevingsrecht geldt dat wanneer in een Provinciale verordening een ontheffing is vereist om roerende zaken op te slaan in het daarbij aangewezen gedeelte van de Provincie, dit verbod geldt als een verbod om deze activiteit uit te voeren zonder Omgevingsvergunning. Nu in de Wegenverordening Zeeland 2010 (artikel 8) is bepaald dat het onder meer verboden is om land- en tuinbouw gewassen op te slaan en deze zaken in sommige gevallen aangemerkt kunnen worden als roerende zaken dient hiervoor een Omgevingsvergunning aangevraagd te worden bij het bevoegd gezag indien u in strijd met dit verbod handelt. U wordt in dit verband verwezen naar www.omgevingsloket.nl.