Zoekresultaat 1 - 10 van 93 resultaten

 • Graven in de openbare ruimte

  Als u graafwerkzaamheden wilt uitvoeren in de openbare ruimte, moet u voldoen aan regels en voorwaarden. Voldoet u hier niet aan, dan mag u niet met uw werkzaamheden beginnen.

 • Groente, fruit en etensresten (Gfe)

  U woont in een flat, appartement of bovenwoning. U kunt groente, fruit en etensresten (Gfe) gescheiden inleveren in een ondergrondse afvalcontainer bij u in de buurt. Zo heeft u minder restafval en bespaart u kosten. Het gebruik van de Gfe-afvalcontainer is gratis. Gfe is ook beter voor het milieu. Van Gfe-afval maken we compost. Compost is goed voor de bodem waardoor planten en bloemen beter kunnen groeien.

 • Hulp voor kinderen en jongeren

  In Enschede kan je als kind of jongere op verschillende plekken terecht voor hulp. Je kan hier relaxen, praten, of iets leuks doen. Op al deze plekken zijn professionals die jou kunnen helpen als je vragen of problemen hebt.

 • Snoeiafval verbranden

  Als u aan de voorwaarden voldoet, mag u snoeiafval verbranden. U heeft toestemming van de gemeente nodig als u niet aan die voorwaarden voldoet.

 • Hulp bij onderwijs

  Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zich goed kunnen ontwikkelen. Onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol. Voor vragen over onderwijs kunt u in de eerste plaats bij de scholen terecht. Komt u er zelf niet uit, dan kunt u ook de Wijkwijzer om hulp vragen.

 • Handhaving

  De gemeente controleert of iedereen zich aan de regels houdt. Dit noemen we handhaven. Het doel hiervan is om Enschede veilig en leefbaar te houden. Ervaart u overlast in uw omgeving, meld dit dan bij ons. Meld het ons ook als u ziet dat een gebouw illegaal in gebruik wordt genomen of illegaal wordt verbouwd.

 • Toeslagen en bijdragen

  Rondkomen met een klein inkomen is lastig. De overheid kan financiƫle hulp bieden. Bijvoorbeeld met geld voor zorg, huur of kinderopvang. Dit heet een toeslag of bijdrage. Een toeslag is voor een langere tijd. Met een bijdrage krijgt u 1 keer geld om iets te kunnen betalen.

 • Hondenbelasting

  Als u 1 of meerdere honden heeft, betaalt u hondenbelasting.

 • Loonkostensubsidie

  Als u als werkgever een werknemer met een arbeidsbeperking in dienst neemt, kunt u loonkostensubsidie (LKS) aanvragen. U kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente via 053 - 481 78 00.

 • Inburgeren

  Als u vanuit het buitenland voor langere tijd in Enschede gaat wonen, moet u inburgeren en de Nederlandse taal leren.