Zoekresultaat 1 - 10 van 10 resultaten

  • Kabels en leidingen

    Gaat uw bedrijf kabels en leidingen leggen in de openbare grond van de gemeente Zutphen? Alleen de gemeente zelf, en nuts- en telecombedrijven mogen dit laten doen. U moet altijd vooraf instemming vragen. Zo werkt het Op alle werkzaamheden in de gemeentegrond, is de AVOI van toepassing. Dit is de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuren. In deze verordening staat vastgelegd hoe de instemmingsprocedure verloopt.

  • Bouwen of verbouwen

    Wilt u gaan (ver)bouwen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Op deze pagina leest u hoe u kunt nagaan of u een vergunning moet aanvragen en wat u daarvoor moet doen.Nieuwe regelsVanaf 1 januari 2024 is er een nieuwe wet: de Omgevingswet. Daardoor zijn de bouwregels veranderd. De Omgevingswet knipt de vergunning op in 2 delen:

  • Gehandicaptenparkeerkaart

    U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of u voldoet aan de voorwaarden. De kaart die u in Nederland krijgt, is een Europese gehandicaptenparkeerkaart. Hij is geldig in alle landen van de Europese Unie.BestuurderskaartEen bestuurderskaart staat op naam. U hoeft dus geen eigen auto te hebben om de kaart aan te kunnen vragen. Er hoeft ook geen kenteken op de kaart te staan. U moet wel een rijbewijs hebben.

  • Nadeelcompensatie (Planschade)

    Is de waarde van uw woning gedaald door een ruimtelijk plan van de gemeente? Bijvoorbeeld door een omgevingsplan? Dan heeft u misschien recht op een gedeeltelijke vergoeding in nadeelcompensatie (voorheen planschade).

  • Voorwerpen plaatsen op openbare grond

    Wilt u een bouwobject (zoals een steiger, een keet, container of hoogwerker) plaatsen op de openbare weg? Dan heeft u waarschijnlijk een vergunning nodig.U heeft in ieder geval een vergunning nodig als:

  • Uitrit bij woning of bedrijf

    Wilt u een uitrit (of inrit) bij uw woning of uw bedrijf? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.VoorwaardenDe uit- of inrit mag geen nadelige gevolgen hebben voor:de bruikbaarheid van de weg;de veiligheid van de weg;het uiterlijk van de omgeving;de aanwezige groenvoorziening.Als de uit- of inrit wel nadelige gevolgen heeft, kan de gemeente de vergunning weigeren.AanvragenU vraagt de omgevingsvergunning online aan via het Omgevingsloket.

  • Aanpassen of verbouwen monument

    Bent u eigenaar van een monument en wilt u het monument aanpassen of verbouwen? Voor wijzigingen of uitgebreid werk aan de binnen- of buitenkant van monumenten is vooraf een omgevingsvergunning verplicht. En in sommige gevallen is ook bouwhistorisch onderzoek nodig. Bijvoorbeeld bij het verwijderen van dakpannen, het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant van de wanden, het vervangen van glas door monumentglas of dubbel glas, of het in een andere kleur schilden van (delen) van de gevel.

  • Brandveiligheid

    Wilt u een gebouw (ver)bouwen? Dan moet het bouwwerk voldoen aan een aantal veiligheidseisen. Hieronder leest u hier meer over.BouwwerkenHet is belangrijk dat een bouwwerk veilig is voor haar bewoners, bezoekers, gasten e.d. en voor haar omgeving. Daarom heeft de overheid in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) voorschriften voor veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu vastgelegd.

  • Omgevingsplan

    Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Met de ingang van de Omgevingswet stellen gemeenten een omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) vast voor het hele grondgebied. In dit omgevingsplan staan regels die helpen om ontwikkelingen mogelijk te maken en tegelijkertijd onze fysieke leefomgeving te beschermen. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water, natuur en milieu.

  • Slopen

    Wilt u iets slopen? Dan moet u een sloopmelding doen of een omgevingsvergunning aanvragen. Als er bij het slopen asbest vrij komt, moet u altijd een (verkorte) sloopmelding doen.VergunningvrijU mag vergunningvrij slopen als:u maximaal 10 m3 afval heeft, ener geen asbest in het sloopafval zit.10 m3 afval komt overeen met de inhoud van een kleine container. Bij een 'kleine' verbouwing heeft u vaak minder dan 10 m3 afval.SloopmeldingU moet een sloopmelding doen als: