Zoekresultaat 91 - 100 van 106 resultaten

  • Grofvuil

    Grofvuil kunt u inleveren bij het afvalbrengstation in Havelte of laten ophalen tijdens een grofvuilroute. Deze grofvuilroute wordt elke twee maanden in het jaar gereden. Als bedrijf kunt u zich niet aanmelden voor de grofvuilroute.

  • Echtscheiding

    Wilt u gaan scheiden? Dan heeft u een advocaat nodig. De advocaat dient voor u het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Zodra de rechter een definitieve uitspraak heeft gedaan, moet uw advocaat de echtscheiding binnen 6 maanden laten inschrijven bij de gemeente waar u getrouwd bent.

  • Forensenbelasting

    U betaalt forensenbelasting als u meer dan 90 dagen een gemeubileerde woning beschikbaar heeft voor uzelf of uw gezin, terwijl uw hoofdverblijf in een andere gemeente is gevestigd. Met deze belasting betaalt u mee aan de voorzieningen die de gemeente verzorgt. Wat is een gemeubileerde woning? Een gemeubileerde woning in de zin van de forensenbelasting hoeft geen onroerende zaak te zijn. Bepalend is of het object 'bestemd is om enigszins duurzaam voor menselijke bewoning te dienen'. De geschiktheid voor menselijke bewoning hoeft niet het hele jaar door te duren. Zaken als een kook- en een wasgelegenheid, een elektriciteit- en een wateraansluiting en een aansluiting op de riolering kunnen een rol spelen bij de beoordeling of sprake is van een gemeubileerde woning. Ook stacaravans kunnen onder omstandigheden aangemerkt worden als gemeubileerde woningen. Wanneer dit het geval is, wordt voor deze caravans forensenbelasting geheven in plaats van toeristenbelasting.

  • Buitengebied Westerveld

    Raadpleegbaarheid buitengebied Westerveld.

  • Bezwaar maken

    Bent u het niet eens met een besluit van de gemeente? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken als dit besluit rechtstreeks gevolgen voor u heeft. Dit doet u binnen 6 weken nadat het besluit is bekendgemaakt.

  • Asbest verwijderen

    Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Voor het verwijderen van asbest gelden globaal dezelfde regels alleen is de vindplaats van de regels veranderd. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) zijn regels opgenomen over het verwijderen van asbest of op asbest gelijkend materiaal.  In hoofdstuk 7 van het  Bbl zijn regels rondom asbest in bouwwerken samengevoegd uit het voormalige Bouwbesluit en het Asbestverwijderingsbesluit.  Asbest Als u als eigenaar van een gebouw asbest uit een bouwwerk wil (laten) verwijderen, dan moet u in de meeste gevallen een melding doen bij de gemeente. Het maakt niet uit hoeveel asbest u wilt verwijderen. Het asbest moet in de meeste gevallen verwijderd worden door een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf. Ter bescherming van werknemers en klanten gelden voor deze bedrijven Certificatieschema's voor werken met asbest.. Een melding kunt u doen via het omgevingsloket via Home - Omgevingsloket (overheid.nl) Procedure De hoofdregel is dat ten minste vier weken voor de aanvang van de werkzaamheden de melding bij het bevoegd gezag gedaan wordt. In een beperkt aantal gevallen, bijvoorbeeld mutatieonderhoud, kan deze termijn verkort worden één week. Soms is er geen melding nodig. Neem bij twijfel contact op met de gemeente. De eisen waaraan een asbestverwijdering moet voldoen staan ook in het Bbl. 

  • Overlast van bedrijven

    Veroorzaakt een bedrijf bij u in de buurt overlast? Bijvoorbeeld een café dat de muziek te hard aan heeft staan? Of een fabriek die te veel stankoverlast veroorzaakt? Neem dan contact op met het bedrijf of de gemeente. Eerst zelf contact opnemen Als u weet waar de overlast vandaan komt, is het in de regel aan te bevelen om eerst zelf contact op te nemen met het bedrijf. Bij direct contact is de bereidwilligheid van bedrijven om iets aan de overlast te doen vaak groter. Als de overlast blijft bestaan of als niet duidelijk is waar de overlast vandaan komt, neem dan contact op met de gemeente.

  • Omgevingsvergunning of bouwdossier inzien

    Wilt u een (ingediende) aanvraag voor een omgevingsvergunning, een omgevingsvergunning of bijvoorbeeld een bouwdossier inzien? Dat kan, op afspraak bij de gemeente. U kunt ook een mail sturen aan info@gemeentewesterveld.nl. Vermeld daarbij het adres van de locatie waarvoor u stukken wilt inzien, wat u precies zoekt en uw gegevens waarop wij u kunnen benaderen.   In de omgevingsvergunning kunnen vergunningen die betrekking hebben op de leefomgeving worden samengevoegd. Hierbij kunt u denken aan bouw-, sloop-, kap- en inritvergunningen, maar ook aan vergunningen op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening/omgevingsplan. Eerder verleende vergunningen zijn soms nog niet digitaal maar nog op papier. In dat geval kan een bouwdossier opgevraagd worden.  De gemeente publiceert alle aanvragen en vergunningen in de lokale krant De Westervelder-Wolder courant. Deze is te lezen via Digitale Krant (westervelder.nl)  . Ook worden alle aanvragen en vergunning gepubliceerd op Gemeenteblad | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl). In de publicaties leest u in welke fase de aanvraag zich bevindt, hoe lang de aanvraag ter inzage ligt en welke inspraakmogelijkheden u heeft.  U kunt ook digitaal op de hoogte worden gehouden van ontwikkelingen en aanvragen in uw omgeving. Dit kunt u aanvragen door te gaan naar: Berichten over uw Buurt - Rondom uw woonadres (overheid.nl). 

  • Glas

    Glas gooit u in de glascontainer. De glascontainers vindt u verspreid over de gemeente. Hier kunt u het glas scheiden in wit-, groen- en overig glas. Op de website van ROVA staat waar u de verschillende soorten afval naartoe kunt brengen. Om geluidsoverlast voor omwonenden zoveel mogelijk te voorkomen, gebruikt u de glascontainer niet tussen 20.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's ochtends.

  • Vuurwerk afsteken

    Wanneer u vuurwerk wilt afsteken moet u zich aan een aantal regels houden voor de veiligheid en het voorkomen van onnodige overlast.