Zoekresultaat 11 - 20 van 66 resultaten

  • Activiteiten uitvoeren in een waterwingebied of grondwaterbeschermingsgebied

    De gebieden waar ons drinkwater vandaan komt, moeten schoon blijven. Ook de gebieden eromheen moeten schoon blijven. Daarom gelden er regels voor activiteiten in deze gebieden.

    In gebieden waaruit een waterleidingbedrijf grondwater haalt, mogen alleen activiteiten plaatsvinden die daarmee rechtstreeks te maken hebben. Alle andere activiteiten zijn verboden.

    In de gebieden eromheen mogen ook andere activiteiten plaatsvinden, maar deze mogen de zuiverheid van het grondwater niet bedreigen. U mag in deze gebieden bijvoorbeeld niet:

    • stoffen in de bodem brengen die de bodem kunnen vervuilen
    • installaties bouwen die de bodem kunnen vervuilen
    • ondergrondse bodemenergiesystemen aanleggen

    Hiervoor kunt u een omgevingsvergunning aanvragen of vooraf een melding doen. De provincie weet of alleen een melding voldoende is of dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen.

    In de vergunning staan regels waar u zich aan moet houden. Zonder omgevingsvergunning of melding mag u geen activiteiten uitvoeren.

  • Regels voor beschermde planten en dieren

    Zijn er beschermde dieren- of plantensoorten aanwezig zijn op de locatie waar u werkzaamheden gaat uitvoeren? En kunnen uw werkzaamheden invloed hebben op deze soorten? Bijvoorbeeld door het vernielen van nesten, het verstoren of doden van dieren of het beschadigen van beschermde planten? Dan moet u een omgevingsvergunning 'flora- en fauna-activiteit' aanvragen.

    Onder de genoemde verboden wordt ook verstaan: het vernielen van nesten van bepaalde dieren. Het plukken van planten is in de verordening niet aan de orde.

  • Meldingsplicht voor verontreiniging bodem oppervlaktewater

    Als u op de hoogte bent van verontreiniging van de bodem of de oever van een oppervlaktewater, meld dit zo snel mogelijk aan de beheerder van het water.
    Veroorzaakt u deze verontreiniging? Dan bent u verplicht alle maatregelen te nemen om verontreiniging of aantasting te voorkomen of te beperken.

  • Ontheffing van verkeersregels op een provinciale weg aanvragen

    Als u deelneemt aan het verkeer, moet u zich aan de verkeersregels houden. De verkeersregels die gelden op de openbare weg staan in de Wegenverkeerswet 1994.

    Wilt u ontheffing van een verkeersregel uit de Wegenverkeerswet? Omdat u een evenement organiseert, werkzaamheden moet uitvoeren of omdat de taxi op een busbaan moet rijden? Dan vraagt u deze ontheffing aan bij de beheerder van de weg. U krijgt van de beheerder dan toestemming om bijvoorbeeld met een tractor op het fietspad te rijden.

    Meestal is de wegbeheerder het Rijk, de provincie, het waterschap of de gemeente. Wilt u ontheffing krijgen van regels uit het Reglement verkeersregels en verkeerstekens? Dan vraagt u dit aan bij Rijkswaterstaat of het CBR.

  • Melden bodemverontreiniging of bodemaantasting

    U meldt vervuiling of beschadiging van de bodem zo snel mogelijk nadat u dit heeft gemerkt. U doet een melding bij de provincie als:

    • u een omgevingsvergunning van de provincie heeft, en
    • het gaat om een vervuiling of beschadiging van de bodem in:
      • een waterwingebied
      • een grondwaterbeschermingsgebied, of
      • een Natura 2000-natuurgebied

    In alle andere gevallen doet u een melding bij de gemeente.

    Komt het door u dat de bodem vervuild of beschadigd is? Dan moet u de vervuiling of beschadiging van de bodem terugdraaien. Hiervoor moet u bij de provincie een plan van aanpak indienen.

    Het gaat hierbij om:

    1. handelingen of 
    2. kennisneming van verontreiniging of aantasting van de bodem zoals bedoeld in de artikelen 6 tot en met 11 van de Wet bodembescherming.

  • Onttrekken van grondwater te gebruiken als gietwater

    Om grondwater uit de bodem te halen om te gebruiken als gietwater, heeft u misschien een omgevingsvergunning nodig van het waterschap. Soms hoeft u alleen een melding bij het waterschap te doen. Vraag bij het waterschap om meer informatie.

    Ook kan het zijn dat u een omgevingsvergunning moet aanvragen bij het Rijk. U moet een omgevingsvergunning aanvragen bij het Rijk als u meer dan 60 m3 grondwater per uur onttrekt dicht bij een water in beheer van het Rijk. Bijvoorbeeld als u water oppompt uit de uiterwaarden van een van de grote rivieren.

    Melding of vergunning

    Voor sommige werkzaamheden die veel voorkomen, hoeft u alleen een schriftelijke melding te doen.

    Melding

    Het waterschap kan algemene regels opstellen. Houdt u zich hieraan? Dan hoeft u de onttrekking alleen schriftelijk te melden aan het waterschap.

    Omgevingsvergunning

    Is het niet mogelijk om u aan de algemene regels te houden met uw activiteiten? Eventueel kunt u een omgevingsvergunning aanvragen bij het waterschap of het Rijk.

  • Vaststelling Natuurnetwerk Nederland

    Het Natuurnetwerk Nederland is een netwerk van belangrijke natuurgebieden die er al zijn en natuurgebieden die de provincie nog gaat ontwikkelen. Het natuurnetwerk bestaat uit kerngebieden: grote natuurgebieden met een hoge kwaliteit, die aan elkaar zijn verbonden. De provincie bepaalt welke gebieden onderdeel zijn van het Natuurnetwerk Nederland. De provincie kan ook gebieden aanwijzen die buiten het Natuurnetwerk Nederland liggen, maar wel belangrijk zijn door hun natuur of landschap. Dit zijn 'bijzondere provinciale natuurgebieden' of ‘bijzondere provinciale landschappen'.

    Welke gebieden deel uitmaken van de Ecologische Hoofdstructuur is vastgesteld in het Natuurgebiedsplan Zeeland. De bestaande natuurgebieden worden wettelijk beschermd (bestemmingsplan, deels Natuurbeschermingswet). Het beheer is grotendeels in handen van de terreinbeheerders (Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Zeeuwse Landschap) en een aantal particulieren. Via natuurontwikkeling (5372 ha. nieuwe natuur) wordt getracht om bestaande natuurgebieden uit te breiden tot forse kerngebieden. Deze zijn onderling verbonden via ecologische verbindingszones en vormen tezamen de Ecologische Hoofdstructuur, waarin de Zeeuwse natuurwaarden duurzaam kunnen voortbestaan.
    De provincie streeft ernaar om in 2013 de Ecologische Hoofdstructuur (versneld ten opzichte van 2018) af te ronden.

  • Milieuverslag bedrijven opstellen

    Voert uw industriële bedrijf activiteiten uit die slecht zijn voor het milieu op het gebied van afval, energie- en watergebruik? Dan moet u elk jaar een milieuverslag opstellen over uw bedrijf. Dit heet het integraal PRTR-verslag. PRTR is de afkorting van Pollutant Release and Transfer Register (Register van uitstootgegevens en overbrenging van verontreinigende stoffen). U moet bijvoorbeeld opschrijven hoeveel stoffen er vrijkomen die de lucht, het water en de bodem vervuilen.

    Komt er te veel vrij van 1 of meer stoffen op de stoffenlijst (zoals methaan, koolmonoxide of kooldioxide)? Dan moet u dit laten weten aan de instantie die aan u de omgevingsvergunning heeft gegeven. Als u meer uitstoot van een stof dan de hoeveelheid in Bijlage II van de PRTR-verordening, moet u een verslag maken voor die stof.

    U verstuurt het verslag via het elektronisch milieujaarverslag (e-MJV). Het komt bij de juiste instantie terecht, bijvoorbeeld de provincie. Die instantie stuurt de gegevens daarna ook naar de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

    Of u een jaarrapportage moet indienen, wordt bepaald door de activiteiten die u uitvoert. In  de E-PRTR-verordening zijn lijsten opgenomen met activiteiten die rapportageplichtig zijn.

    Ook is het van belang welke hoeveelheid stoffen u heeft geëmitteerd naar bodem, lucht en/of water en welke hoeveelheid afvalstoffen u in het rapportagejaar heeft uitgevoerd. Als de hoeveelheid van een stof die u emitteert boven de vastgestelde drempelwaarden uitkomt, dient u deze te rapporteren. U dient de rapportage te overleggen aan het orgaan dat uw vergunning verleent. Meestal is dat de provincie.

  • Kabels en leidingen aanleggen en beheren in of bij provinciale (vaar)weg

    Als u kabels of leidingen wilt aanleggen, onderhouden of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale weg of vaarweg, dan heeft u daarvoor toestemming nodig. U moet een melding doen of u moet een omgevingsvergunning aanvragen. U doet uw verzoek bij de eigenaar of beheerder van de (vaar)weg.

    U doet een melding als u onder, boven of dicht bij een provinciale (vaar)weg aanlegt, wijzigt of verwijdert:

    • een huisaansluiting met bijbehorende leidingen
    • leidingen en kabels voor telecommunicatie
    • laag- en middenspanning elektriciteitskabels

    In alle andere gevallen moet u een omgevingsvergunning aanvragen wanneer u kabels of leidingen wilt aanleggen, wijzigen of verwijderen in, onder, langs of boven een provinciale (vaar)weg.

    De provincie voert soms werkzaamheden uit waarvoor er kabels of leidingen worden verlegd. Bent u eigenaar van deze kabels? Dan kunt u nadeel hebben van deze werkzaamheden. U heeft dan misschien recht op een vergoeding. De vergoeding is onder andere afhankelijk van de tijd dat de kabels of leidingen er al liggen.

  • Overtreding van provincieregels melden

    Bedrijven moeten zich houden aan de regels in de Omgevingswet. Hierin staan onder andere regels om het milieu te beschermen. Er staan ook regels in tegen overlast (bijvoorbeeld geluidsoverlast of stank). Wanneer iemand zich niet aan de regels houdt, kunt u de provincie vragen om de regels te handhaven. U dient dan een handhavingsverzoek in. Daarna controleert de provincie of het bedrijf de regels overtreedt. Als dat zo is, dan kan de provincie maatregelen nemen tegen het bedrijf.

    Voor de Wet milieubeheer geldt de beperking dat alleen belanghebbenden een verzoek om handhaving kunnen indienen.