Zoekresultaat 261 - 270 van 277 resultaten

  • Paspoort afhalen

    U moet het paspoort of de identiteitskaart persoonlijk afhalen bij een van de balies bij burgerzaken. Dit geldt ook voor kinderen ongeacht de leeftijd. Dit kan zonder afspraak.

    Vanwege de landelijke reisdocumenten piek dit jaar kan de leverancier van deze reisdocumenten niet meer garanderen dat uw reisdocument binnen 5 werkdagen wordt afgeleverd bij uw woonplaats. U ontvangt per email bericht van uw woonplaats als het document klaar ligt.  

    De openingstijden zijn maandag t/m woensdag: 08.30 tot 17.00 uur
    Donderdag: 08.30 tot 20.00 uur
    Vrijdag: 08.30 tot 12.00 uur


  • Graf (eigen)

    De gemeente Oosterhout heeft geen gemeentelijke begraafplaats. Gedenkpark Leijsenakkers is een bijzondere begraafplaats die fungeert als algemene begraafplaats voor de gemeente. Ook kent de stad enkele begraafplaatsen die in kerkelijk beheer zijn.

     

    Op sommige delen van gedenkpark Leijsenakkers bestaat de mogelijkheid om maximaal twee overledenen in één graf te begraven. De rechthebbende van het graf beslist wie hierin  worden bijgezet. Bij overlijden van de rechthebbende moet binnen één jaar het recht op het graf worden overgeschreven. Meestal is dat aan een erfgenaam of familielid.

     

    De begraafplaats kent twee soorten graven:
    - Een algemeen graf, dat wordt uitgegeven voor de duur van 10 jaar. Verlenging is niet mogelijk;
    - Een particulier graf, dat wordt uitgegeven voor een periode van 20 tot 100 jaar en na afloop van deze periode kan worden verlengd. Meer info over de mogelijkheden op www. leijsenakkers.nl.

    Maakt u geen gebruik van de mogelijkheid van verlenging, dan kan het graf na afloop van de afgesproken periode worden geruimd. Het ruimen van een graf geschiedt op last van de houder van de begraafplaats. Dit gebeurt niet eerder dan tien jaar nadat in het graf het laatste lijk is geplaatst en indien het een particulier graf betreft met toestemming van de rechthebbende op het graf. Ruiming van een graf kan eveneens geschieden op eigen verzoek.

     

    Het recht op een particulier graf vervalt, als het niet tijdig wordt verlengd of als wordt verzuimd het graf over te schrijven op naam van een nieuwe rechthebbende. De rechthebbende kan ook vrijwillig afstand doen van het recht op een particulier graf.

     

    Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Stichting Gedenkpark Leijsenakkers, die gevestigd is aan de Veerseweg 42, 4901 ZE Oosterhout. Telefoon 0162-455117.

  • Kadastrale gegevens opvragen

    Het Kadaster houdt gegevens bij van verschillende soorten goederen, zoals:

    • vastgoed (grond en gebouwen)
    • schepen
    • luchtvaartuigen
    • kabels en leidingen onder de grond

    U kunt bij het Kadaster onder andere de gegevens van een gebouw of stuk grond opvragen. Zo kunt u nakijken:

    • wie de rechthebbende is (bijvoorbeeld eigenaar of erfpachter)
    • wat de aard van het perceel is (bijvoorbeeld huis met tuin of weiland)
    • wat de oppervlakte van het perceel is en hoe dat eruit ziet (bijvoorbeeld een kaart of plattegrond)

  • Afval storten

    U mag alleen vuil of afval storten op de daarvoor aangewezen plaatsen. Bijvoorbeeld een aanbiedstation. U kunt het afval ook aanbieden aan een erkend afvalinzamelaar.

    Het is verboden om vuil of afval te storten op andere plaatsen. Dit geldt ook voor groenafval. U kunt een tijdelijke ontheffing op dit verbod aanvragen. Met de ontheffing mag u het afval voor een periode op uw eigen (bedrijfs)terrein opslaan.

    Ontvangt u gevaarlijke afvalstoffen en bedrijfsafvalstoffen van andere bedrijven voor verdere verwerking? Of wilt u deze afgeven? Meld dit dan bij Rijkswaterstaat via het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen.

  • Vervoersvoorziening

    De gemeente Oosterhout heeft drie vormen van een vervoersvoorziening:
     
    1. een collectieve vervoersvoorziening (bijvoorbeeld de deeltaxi): dit is een wmo-voorziening die aan u toegekend kan worden als u lichamelijke beperkingen ervaart, waardoor u niet meer aan het normale maatschappelijke verkeer kunt deelnemen. Iedereen (dus niet alleen mensen met een Wmo-indicatie) kan van deze algemene voorziening gebruik maken;
    2. een individuele vervoersvoorziening (bijvoorbeeld een driewielfiets, een scootmobiel): dit is een wmo-voorziening die aan u toegekend kan worden als een algemene of collectieve vervoersvoorziening geen passende oplossing voor u biedt. De individuele vervoersvoorziening kan ook als aanvulling op een algemene of collectieve voorziening worden verstrekt;
    3. een vervoersvoorziening in natura: dit is een wmo-voorziening die door Welzorg aan u in bruikleen verstrekt kan worden. Onderhoud en reparaties zijn dan volledig geregeld. Welzorg biedt een 24-uurs service aan huis of op lokatie.

  • Fraude plegen

    Als u een bijstandsuitkering krijgt, bent u verplicht om veranderingen op door te geven. Doet u dit niet, dan pleegt u fraude.

    Voorbeelden van uitkeringsfraude zijn:

    • niet doorgeven van een wijziging in uw inkomen (werken) of vermogen (erfenis, loterij, dure auto);
    • niet doorgeven dat u in de gevangenis verblijft;
    • niet doorgeven dat uw gezinssamenstelling gewijzigd is (trouwen, scheiden, samenwonen, schijnverlating);
    • het opgeven van een vals adres.

  • Inschrijven voor een sociale huurwoning

    Als u op zoek bent naar een sociale huurwoning, kunt u contact opnemen met één van de sociale verhuurders in de gemeente Oosterhout. Daar kunt u zich inschrijven. De sociale verhuurders in de gemeente zijn:

    • Thuisvester
    • Mooiland Vitalis.
    • Stichting Huisvesting Bejaarden Oosterhout (SHBO).

     

    De gemeente Oosterhout kent een systeem van vrije vestiging. Vrije vestiging wil zeggen dat u in de gemeente Oosterhout kunt wonen zonder een sociale en/of economische binding. Deze vrije vestiging geldt ook voor de kerkdorpen Den Hout, Dorst en Oosteind.

  • Spandoek

    Het is verboden om op, in, over of boven de weg voorwerpen of stoffen waarop gedachten of gevoelens worden geopenbaard te plaatsen, aan te brengen of te hebben indien deze gevaar opleveren voor de veiligheid en bruikbaarheid van de weg of indien het beheer en onderhoud hierdoor wordt belemmerd. Voor meer informatie kunt u de Algemene Plaatselijke Verordening raadplegen.

  • Gehandicaptenparkeerkaart (GPK)

    Een Europese gehandicaptenparkeerkaart (GPK) is een parkeerbewijs met speciale rechten voor gehandicapte weggebruikers. Met een GPK kunt u op de volgende plaatsen parkeren:

    • op een algemene gehandicaptenparkeerplaats;
    • op openbare parkeerplaatsen;
    • voor onbepaalde tijd in een parkeerzone (u hebt geen parkeerschijf nodig).

    De parkeerkaart is overal in Nederland geldig (en ook in de meeste Europese landen).

    Let bij het parkeren van het voertuig op betaald parkeren. Het verschilt per gemeente of u met gebruik van de parkeerkaart moet betalen of niet. Vanaf 1 januari 2024 moet u betalen, ook als u op een algemene gehandicaptenparkeerplaats in de binnenstad parkeert.  

    Soorten gehandicaptenparkeerkaarten

    Er zijn drie soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

    • voor bestuurders
    • voor passagiers
    • voor instellingen

    Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders

    Heeft u een geldig rijbewijs en bestuurt u zélf een auto? En kunt u met uw gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen? Dan vraagt u een “Gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders” aan.

    Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers

    Rijdt u met iemand anders mee en bent u van deur tot deur continu afhankelijk van de begeleiding van de bestuurder? En kunt u met uw gebruikelijke loophulpmiddelen niet meer dan 100 meter zelfstandig lopen? Dan vraagt u een “Gehandicaptenparkeerkaart voor passagiers” aan.

    Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen

    Instellingen die hun bewoners met een auto/bus vervoeren, kunnen een “Gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen” aanvragen. Deze kaart wordt ook wel instellingskaart genoemd.

    Met deze parkeerkaart kunnen instellingen meerdere bewoners tegelijk vervoeren, zonder dat de bewoners (ieder apart) een gehandicaptenparkeerkaart nodig hebben. De instelling is toegelaten als zorginstelling volgens de Zorgverzekeringswet of de Wet langdurige zorg.

    Deze kaart kan alleen via een fysiek formulier worden aangevraagd. Dit formulier kunt u ophalen bij de info-balie of het kan u worden toegestuurd. 

  • Jongerenrijbewijs aanvragen

    Door de proef 2toDrive kunnen jongeren van 17 jaar hun autorijbewijs halen. U kunt al rijles nemen als u 16,5 jaar oud bent. Rijexamen doen kan vanaf uw 17e verjaardag.

    Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Vraag dan bij de RDW een begeleiderspas aan. Hierop staat wie uw coaches zijn. U mag maximaal 5 coaches kiezen. Elke coach moet toestemming geven om uw begeleider te zijn. Tot u 18 bent, mag u alleen autorijden als 1 van uw coaches meerijdt. Let op dat u altijd uw rijbewijs én uw begeleiderspas meeneemt. Vanaf uw 18e verjaardag mag u zonder coach rijden.