Zoekresultaat 661 - 670 van 688 resultaten

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Als u de Nederlandse nationaliteit wilt opgeven, legt u daar een ‘verklaring van afstand’ over af. Als u kinderen onder de 18 heeft, dan verliezen zij de Nederlandse nationaliteit automatisch ook. U moet uw Nederlandse identiteitsbewijs inleveren.

    U kunt ook op andere manieren de Nederlandse nationaliteit verliezen. U raakt het Nederlanderschap bijvoorbeeld kwijt als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt.

    Daarnaast kan de overheid uw Nederlandse nationaliteit intrekken, ook als u daardoor staatloos wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld:

    • als u fraude heeft gepleegd bij de optie- of naturalisatieprocedure
    • als u voor een misdrijf tegen de Nederlandse staat bent veroordeeld

  • Participatieverklaring

    Moest u beginnen met inburgeren op of na 1 oktober 2017 en voor 1 januari 2022? En staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u leren wat belangrijk is in Nederland. En uw handtekening op de participatieverklaring zetten. Bent u na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig geworden? Dan hoeft u zelfs niets te doen. U wordt benaderd door de gemeente.

    Nederland is een democratie en een rechtsstaat. Dat betekent dat iedereen dezelfde rechten heeft, en dat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden. In Nederland spelen de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit een centrale rol. Met deze waarden hangen rechten samen waarop u een beroep kunt doen. Deze waarden kunnen alleen stand houden als iedereen actief bijdraagt aan de samenleving. Participatie is in Nederland heel belangrijk.

    Het participatieverklaringstraject bestaat uit een workshop van één dagdeel over de Nederlandse kernwaarden en de ondertekening van de participatieverklaring. In de workshop leert u wat belangrijk is in Nederland, hoe we in Nederland met elkaar omgaan en waarom we dat zo doen. Bijvoorbeeld:

    • Iedereen in Nederland is gelijk.
    • Iedereen mag zijn eigen partner kiezen.
    • Iedereen mag zelf kiezen wat hij gelooft.
    • Iedereen mag naar school.
    • Iedereen mag zeggen wat hij vindt. Maar je mag een ander niet discrimineren.
    • We zorgen voor onszelf. Maar ook voor elkaar. De overheid helpt mensen die dat nodig hebben.

    Door de Participatieverklaring te ondertekenen verklaart u dat u deze kernwaarden en spelregels van de Nederlandse samenleving respecteert en dat u actief een bijdrage wilt leveren aan de Nederlandse samenleving.

  • Proof of sponsorship and/or private accommodation

    A proof of sponsorship and/or private accommodation is a document which declares that you have invited someone from abroad to come to the Netherlands. This document is sometimes needed to support a visa application. A visa is an official permit which allows someone to enter and stay in a country. A proof of sponsorship and/or private accommodation helps someone to obtain a visa. You will act as financial guarantor for this person. This means that you promise to pay this person's debts if he or she is unable to do so. You must fill in and send the proof of sponsorship or private accommodation to the person you wish to invite. First, you must visit the Town Hall to have your signature legalised. This means that we will check your identity and signature. This proves that you are actually the person who is signing the document. If you wish to do this, please make an appointment.

  • Bezoek uit het buitenland

    Krijgt u iemand op bezoek uit het buitenland? Soms hebben mensen een visum nodig om naar Nederland te mogen komen. Als ze een visum aanvragen, moeten ze dan een garantstelling of logiesverstrekking laten zien. Of allebei. Dit is een formulier. U haalt het formulier bij de IND. In het formulier beschrijft u waarom u uw gast heeft uitgenodigd. Daarna komt u bij ons langs om uw handtekening te legaliseren. Dit betekent dat wij kijken of uw handtekening en de handtekening op het formulier hetzelfde zijn. Uw gast kan hiermee laten zien dat u zult helpen. Bijvoorbeeld met de betaling van kosten in Nederland, bij het bezoek aan een arts en met de terugkeer naar het eigen land.

  • Nederlandse nationaliteit opgeven of verliezen

    Als u de Nederlandse nationaliteit wilt opgeven, legt u daar een ‘verklaring van afstand’ over af. Als u kinderen onder de 18 heeft, dan verliezen zij de Nederlandse nationaliteit automatisch ook. U moet uw Nederlandse identiteitsbewijs inleveren.

    U kunt ook op andere manieren de Nederlandse nationaliteit verliezen. U raakt het Nederlanderschap bijvoorbeeld kwijt als u vrijwillig een andere nationaliteit aanneemt.

    Daarnaast kan de overheid uw Nederlandse nationaliteit intrekken, ook als u daardoor staatloos wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld:

    • als u fraude heeft gepleegd bij de optie- of naturalisatieprocedure
    • als u voor een misdrijf tegen de Nederlandse staat bent veroordeeld

  • Ceremonie bij naturalisatie

    De naturalisatieceremonie is een speciale bijeenkomst voor mensen die Nederlander worden. Bij de ceremonie legt u een verklaring van verbondenheid af.

    Bij de verklaring van verbondenheid belooft u:

    • de vrijheden en rechten te respecteren die bij het Nederlanderschap horen
    • de plichten te vervullen die bij het Nederlanderschap horen 

    Daarna krijgt u het besluit van Nederlanderschap. Dit is de laatste stap in het proces voor het krijgen van de Nederlandse nationaliteit.

    Het besluit van Nederlanderschap geldt zodra u het besluit krijgt tijdens de ceremonie. Als u niet bij de ceremonie bent, wordt u geen Nederlander. Aanwezigheid is verplicht voor mensen vanaf 16 jaar die Nederlander willen worden.

    Elke gemeente organiseert een naturalisatieceremonie op de nationale naturalisatiedag (15 december). Daarnaast mogen gemeenten extra ceremoniedagen organiseren op andere dagen in het jaar.

  • Inburgering

    Komt u vanuit een ander werelddeel in Nederland wonen? Dan moet u meestal inburgeren. Door in te burgeren doet u zo snel mogelijk mee in de samenleving. U leert de Nederlandse taal, hoe alles werkt en hoe wij met elkaar omgaan in Nederland. Daarna doet u een inburgeringsexamen. Haalt u het examen? Dan bent u ingeburgerd. Sinds 1 januari 2022 begeleidt de gemeente inburgeringsplichtige nieuwkomers, gezinsmigranten en overige migranten bij hun inburgering. Plan Inburgering en Participatie De gemeente helpt u bij uw inburgering. Dit doet de gemeente met een persoonlijk Plan Integratie en Participatie (PIP) voor de inburgeringsplichtige. Daarin staat bijvoorbeeld hoe het taalonderwijs eruit zal zien. Taalonderwijs Voor taalonderwijs kunnen inburgeraars terecht op de website Echt Nederlands. Contact Wilt u meer weten over de nieuwe Wet Inburgering? Neem dan contact op met de gemeente via gemeente@alphenaandenrijn.nl of bel met 14 0172. Alle zaken op gebied van werk en inkomen worden voor de gemeente Kaag en Braassem uitgevoerd door de gemeente Alphen aan den Rijn. Moet u bijstand terugbetalen en heeft u daar een vraag over? Neem dan contact op met het Serviceplein via de website van de gemeente Alphen aan den Rijn. Het Serviceplein is in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Als u vragen heeft neemt u contact op met het Serviceplein via telefoonnummer 14 0172 (u moet de naam van de gemeente inspreken). U kunt voor meer informatie ook terecht op de website van De Driemaster. Meer informatie Kijk voor meer informatie over de Wet Inburgering op de website van de Rijksoverheid.

  • Verblijfsvergunning

    Bent u vreemdeling in Nederland en wilt u een verblijfsvergunning aanvragen? Dan kunt u die aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Inschrijven bij de gemeente U kunt zich laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP) aan de balie van gemeente. Neem hiervoor een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee. Rechtmatig verblijf Kunt u niet aantonen dat uw verblijf rechtmatig is? Dan moet u na uw aanmelding bij de gemeente een afspraak maken met de IND voor het aanvragen van een verblijfsvergunning. U krijgt dan van de gemeente het formulier Bewijs van Bekendmaking (BvB) in de BRP mee. Neem dit formulier mee naar de IND. Zodra de gemeente het formulier terug heeft gekregen van de IND, wordt u ingeschreven in de BRP.

  • Nederlander worden door naturalisatie

    Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. Kunt u geen Nederlander worden door optie? Dan kunt u een aanvraag indienen voor naturalisatie tot Nederlander. Afspraak Deze aanvraag maken we voor u in orde tijdens een afspraak. Voor het maken van de afspraak neemt u telefonisch contact op met de gemeente. Ons telefoonnummer is 14 0184. Een e-mail sturen kan ook naar info@hardinxveld-giessendam.nl. Voldoet u aan de voorwaarden? Bekijk eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet. Voorwaarden Optie IND Voorwaarden Naturalisatie IND Denkt u dat u Nederlander kunt worden? Ga dan naar de gemeente om een aanvraag voor naturalisatie in te dienen.

  • Inburgeren

    Tijdens het inburgeren leert u Nederlands. En u leert meer over het leven in Nederland. Als u verplicht moet inburgeren, krijgt u een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). U krijgt ook een uitnodiging van de gemeente voor een afspraak, een brede intake. Tijdens die afspraak onderzoekt de gemeente samen met u uw situatie en uw mogelijkheden. De gemeente maakt vervolgens een plan hoe u moet inburgeren. Dit heet het Plan inburgering en participatie (PIP). Hierin staat onder andere: Welke lessen u gaat volgen. Welke hulp u kunt krijgen. Hoe u de inburgering afsluit. Dit is een examen of een afsluitend gesprek. U moet binnen 3 jaar inburgeren. Staat u ingeschreven bij de gemeente? Dan moet u ook de participatieverklaring ondertekenen. Dit is een onderdeel van het inburgeren. U krijgt hierover bericht van de gemeente. U kunt ook vrijwillig inburgeren. Bijvoorbeeld voor naturalisatie of voor een sterkere verblijfsvergunning. Lees meer over vrijwillig inburgeren op IND.nl.