Zoekresultaat 21 - 29 van 29 resultaten

  • Kadastrale gegevens opvragen

    Het Kadaster houdt allerlei gegevens bij van alle gebouwen en stukken grond in Nederland. Bijvoorbeeld wie de eigenaar is, waar de erfgrens ligt en of er kabels in de grond liggen. U bekijkt deze gegevens op de website van het Kadaster.

  • Activiteit melden

    Het is belangrijk om uw activiteiten in of bij water te melden bij het waterschap. Zo voorkomen we dat rivieroevers en dijken beschadigen en dat sloten verstopt raken en overstromen. 

  • Dr. Brabersstraat

    De Dr. Brabersstraat en het Roselaarplein zijn belangrijk voor de doorontwikkeling van de binnenstad. Bij ondernemers en pandeigenaren zijn er de afgelopen jaren ideeën ontstaan over deze doorontwikkeling. Er is nu een aantal concrete herontwikkelingsinitiatieven waarbij winkelruimte wordt omgezet naar woonruimte.

  • Vergoeding aanvragen voor schade door een besluit van de gemeente

    Heeft u schade door een besluit van de gemeente of verwacht u schade? Dan kunt u de gemeente om een vergoeding voor de schade vragen.

  • Compensatie aanvragen voor schade door een besluit van de gemeente

    De gemeente kan een besluit nemen over de ruimtelijke omgeving waardoor u schade lijdt. De schade kan bestaan uit waardevermindering van uw woning of verlies van uw inkomsten. Dit heet nadeelcompensatie. De gemeente beslist over uw aanvraag en bepaalt het bedrag van de eventuele compensatie.

  • Omgevingsplan bekijken

    In een omgevingsplan (vroeger bestemmingsplan) staat waar, wat en met welk doel gebouwd mag worden. Daarnaast staan in het omgevingsplan regels over het gebruik van de openbare ruimte. U kunt het omgevingsplan bekijken op de website van de gemeente, op het...

  • Kadastrale informatie

    Het Kadaster verzamelt gegevens over eigendom van grond, huizen, fabrieken, schepen en vliegtuigen. Ook heeft het Kadaster topografische gegevens, gegevens over beperkingen op onroerend goed en gegevens over ondergrondse kabels en leidingen. Al deze informatie kunt u bij op de website van het Kadaster opvragen.

  • Vergoeding aanvragen voor schade door een besluit van de gemeente

    U kunt schade hebben door een besluit van de gemeente over uw omgeving. De gemeente legt bijvoorbeeld een weg aan vlak achter uw huis, zodat uw huis minder waard wordt. Of door werkzaamheden is uw winkel niet goed bereikbaar, waardoor u inkomsten verliest.

    Misschien heeft u recht op een vergoeding. U kunt de gemeente om een vergoeding vragen.

    Is de schade een gevolg van een besluit uit 2023 of eerder? Dan vraagt u een vergoeding voor planschade.

    Is de schade een gevolg van een besluit uit 2024 of later? Dan vraagt u om nadeelcompensatie.

    Na uw aanvraag voor schadevergoeding doet een onafhankelijk adviseur onderzoek. Hij adviseert de gemeente of u recht heeft op vergoeding van de schade. De gemeente beslist over uw aanvraag en bepaalt het bedrag van de vergoeding.

  • Ontgrondingsvergunning

    Iedereen die de bodem gaat afgraven, heeft een ontgrondingsvergunning nodig. Ontgronding betekent dat u de bodem afgraaft en daardoor verlaagt. Dit geldt voor land (het maaiveld) en de waterbodem. U haalt hierbij een grondlaag weg zoals klei, veen, zand of grind. Voorbeelden van ontgronding zijn:

    • zandwinning
    • waterberging
    • natuurontwikkeling

    U vraagt een omgevingsvergunning aan voor de activiteit 'Ontgrondingsactiviteit op land, in regionale wateren en in een winterbed van een rivier'.

    U moet de omgevingsvergunning voor ontgrondingsactiviteiten altijd aanvragen. Ook als u de bodem tijdelijk verlaagt. In een aantal gevallen geldt er een vrijstelling. Wanneer een vrijstelling geldt, ziet u in de vergunningencheck van het Omgevingsloket.