Zoekresultaat 2211 - 2220 van 2245 resultaten

  • Hulp voor mantelzorgers

    Zorgt u lange tijd voor een familielid of bekende? Bijvoorbeeld vanwege langdurige ziekte, handicap of ouderdom? En krijgt u daar niet voor betaald? Dan bent u mantelzorger. Misschien kunnen we u helpen met begeleiding en hulp. Als u een tijdje geen mantelzorg kunt bieden, is het mogelijk dat iemand de zorg van u overneemt. Bijvoorbeeld omdat u zelf langere tijd ziek bent of op vakantie gaat. Het ondersteunen van mantelzorgers is een onderdeel van de Wmo. De gemeente zorgt binnen de Wmo voor vervangende zorg, zodat u de mantelzorg even kunt overdragen.

  • Paracommerciële Alcoholwetvergunning

    Wilt u alcoholhoudende dranken wilt schenken in uw club- of verenigingskantine? Dat kan met een Alcoholwetvergunning. De Alcoholwet maakt daarbij onderscheid tussen commerciële en paracommerciële horeca. Op deze pagina vindt u informatie over paracommerciële horeca. Ook kunt u hier een paracommerciële Alcoholwetvergunning online aanvragen.

    Paracommerciële horeca is ondergeschikte horeca in een club- of verenigingsgebouw waarin, naast activiteiten op het gebied van recreatie, sport, cultuur, educatie, levensbeschouwing of godsdienst, een horecagelegenheid wordt geëxploiteerd. Denk bijvoorbeeld aan kantines. Paracommerciële horeca mogen alleen alcoholhoudende dranken schenken tot één uur voor en twee uur na de reguliere activiteiten. Ook zijn er voorwaarden gesteld aan bijvoorbeeld het schenken van sterke drank en happy hours.

    In deze gelegenheden mogen maximaal vier bijeenkomsten van persoonlijke aard per jaar worden georganiseerd. Een bijeenkomst van persoonlijke aard kunt u aanvragen bij de gemeente Aalsmeer via het Meldingsformulier persoonsgebonden bijeenkomst of niet-verenigingsgebonden activiteit. U vindt dit formulier onderaan deze pagina.

    Meer informatie over de voorwaarden en beperkingen voor paracommerciële horeca vindt u in de Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer.

    Wilt u informatie voor commerciële horeca? Bekijk de pagina Commerciële Alcoholwetvergunning.

  • Deeltaxi

    Reizen met een deeltaxi houdt in dat u de taxi deelt met andere passagiers. U huurt als het ware een zitplaats in de taxi.

    Iedereen vanaf 12 jaar (met of zonder beperking) kan zelfstandig met deeltaxi reizen tegen het OV-deeltaxitarief. Voor de OV-deeltaxiklanten is een deeltaxipas niet verplicht.

    Hebt u een beperking en kunt u niet met de bus of ander vervoer reizen? Dan kunt u bij de gemeente een aanvraag indienen voor een Wmo-deeltaxipas. U betaalt dan een (lager) klanttarief, dat gelijk is aan het regionale bustarief.

    Binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de deeltaxi opgenomen als een vervoersvoorziening. Bij een Wmo-deeltaxipas wordt niet naar de leeftijd gekeken, maar naar de noodzaak.

     

  • Paracommerciële rechtspersonen

    Paracommerciële instellingen zijn verenigingen en stichtingen die horeca-activiteiten uitvoeren die los staan van hun hoofddoelstelling. Denk bijvoorbeeld aan wijk- en buurthuizen en kantines van sportverenigingen. De hoofddoelstelling van bijvoorbeeld een voetbalvereniging is het verzorgen van voetbaltrainingen en voetbalwedstrijden. Het schenken van een biertje in de kantine, is niet de hoofddoelstelling van een voetbalvereniging. Ter voorkoming van oneerlijke concurrentie legt de gemeente aan paracommerciële rechtspersonen (waaronder verenigingen en stichtingen) diverse aanvullende beperkingen op. Deze beperkingen zijn vastgelegd in de Drank- en horecaverordening (overheid.nl). Voor paracommerciële instellingen, zoals verenigingen en stichtingen, geldt een aantal aanvullende regels: Door het bestuur van een vereniging of stichting moet een bestuursreglement worden opgesteld. Daarin moeten ook regels staan over sociale hygiëne. Minimaal 2 leidinggevenden (bestuursleden van de vereniging of stichting) moeten beschikken over een Verklaring Sociale Hygiëne. Barvrijwilligers moeten een verplichte Instructie Verantwoord Alcoholgebruik hebben gevolgd. In de panden van de vereniging of instelling mogen geen bijeenkomsten van persoonlijke aard (zoals bruiloften en verjaardagen) worden gehouden. De gemeente toetst de aanvraag van een horecabedrijf ook op de wet BIBOB. Bekijk deze wet op de website Overheid.nl.

  • Alcohol schenken, vergunning aanvragen

    Een ondernemer moet een Alcoholwetvergunning hebben om alcoholische dranken te schenken. Er zijn 3 soorten Alcoholwetvergunningen: voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés  voor slijterijen  voor niet-commerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines  Wilt u buiten uw horecabedrijf tijdelijk alcohol schenken, bijvoorbeeld tijdens een speciaal evenement? Dan kunt u ontheffing aanvragen. Met een ontheffing heeft u toestemming om tijdelijk alcohol te verkopen. U moet een Alcoholwetvergunning aanvragen als: u een bedrijf start, verhuist of overneemt waar u alcohol wilt schenken of verkopen de inrichting (bouwtechnisch) verandert de ondernemingsvorm verandert (bijvoorbeeld uw eenmanszaak wordt een bv) Het kan zijn dat u meerdere vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen: Voor een horecabedrijf of paracommerciële instelling heeft u ook een exploitatievergunning nodig. Kijk voor meer informatie bij Exploitatievergunning aanvragen. Kunnen er meer dan 50 personen tegelijk in uw pand aanwezig zijn? Kijk dan bij Melding voor het brandveilig gebruik van gebouwen. Wilt u een gokautomaat plaatsen? Kijk dan bij Gokautomaat plaatsen. Als u een horecabedrijf start, moet u voldoen aan de geldende milieuwetgeving. Kijk voor meer informatie over horeca en milieu op de website van de Omgevingsdienst regio Utrecht. Alcoholwetvergunning aanvragen U vraagt hieronder een Alcoholwetvergunning aan. Dit kan via DigiD, eHerkenning of door een nieuwe leidinggevende te melden. Nu een Alcoholwetvergunning aanvragen via DigiD Nu een Alcoholwetvergunning aanvragen via eHerkenning Nu een nieuwe leidinggevende melden Wijziging Alcoholwet doorgeven U vraagt hieronder een wijziging Alcoholwet aan. Dit doet u via DigiD of eHerkenning. Nu een aanvraag wijziging Alcoholwet doorgeven via DigiD Nu een aanvraag wijziging Alcoholwet doorgeven via eHerkenning

  • Alcohol schenken en verkopen

    Een ondernemer moet een alcoholvergunning hebben om alcoholische dranken te mogen schenken. Er zijn 3 soorten alcoholvergunningen:

    • voor horecabedrijven, zoals restaurants en cafés
    • voor slijterijen
    • voor paracommerciële instellingen, zoals buurthuizen en (sport)kantines

    U moet een alcoholvergunning aanvragen als:

    • u een bedrijf start, verhuist of overneemt waar u alcohol wilt schenken of verkopen
    • de inrichting (bouwtechnisch) verandert
    • de ondernemingsvorm verandert (bijvoorbeeld uw eenmanszaak wordt een BV)

    Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft of meldingen moet doen. Bijvoorbeeld als:

    • U een gokautomaat wilt plaatsen
    • U (binnen) gaat verbouwen

  • Alcohol schenken tijdens een evenement

    Voor het schenken van zwak alcoholhoudende drank (minder van 15% alcohol) heeft u een ontheffing nodig volgens artikel 35 van de Alcoholwet van de gemeente. Hier zijn kosten aan verbonden. Doe uw aanvraag minimaal vier weken van te voren. Ontheffing aanvragen als burger Ontheffing aanvragen als organisatie Bij het evenement moet op ieder moment een leidinggevende aanwezig zijn die: in het bezit is van een Verklaring Sociale Hygiëne 21 jaar of ouder is niet in enig opzicht van slecht levensgedrag is Heeft u nog vragen? Vul het contactformulier in of bel met team Vergunningen en Handhaving, tel 14 0115.  

  • Vrijwilligersverzekering

    Gemeente Elburg heeft een collectieve verzekering afgesloten voor vrijwilligers in haar gemeente. Het risico voor de vrijwilliger wordt zo goed mogelijk afgedekt. Alle vrijwilligers die woonachtig zijn binnen de gemeente of die vrijwilligerswerk doen voor een organisatie gevestigd binnen de gemeente zijn verzekerd tijdens de uitvoering van de vrijwilligerswerkzaamheden. Mantelzorgers zijn verzekerd op het onderdeel Ongevallen- en Persoonlijke Eigendommenverzekering. De vrijwilligersverzekering is een secundaire verzekering. Dat houdt in dat u een schade kunt melden als deze niet gedekt is op een andere schadeverzekering (behalve de ongevallenverzekering). Voor eigen bijdragen, eigen risico en terugval in no-claim korting kunt u een aanvraag voor vergoeding indienen. U kunt bijvoorbeeld een beroep doen op deze verzekering als u tijdens het klussen in het verenigingsgebouw een ongeval overkomt, of als u schade aan uw auto opdoet tijdens een werkbezoek voor uw vereniging. Schadeformulier vrijwilligersverzekering (pdf, 23kb)

  • Melding psychische hulp

    Het kan zijn dat mensen zichzelf of anderen iets dreigen aan te doen door een psychiatrische aandoening. Dan is hulp nodig. Als de betrokkene geen hulp wil, kan verplichte geestelijke gezondheidszorg ingezet worden. Maakt u zich zorgen over iemand? Denkt u dat deze persoon dringend verplichte psychische hulp nodig heeft? U kunt dan een melding doen in het kader van de Wet verplichte ggz (Wvggz). Wij onderzoeken dan of verplichte zorg nodig is. Als wij vinden dat dit noodzakelijk is, dan vragen we de officier van justitie een zorgmachtiging bij de rechter aan te vragen. De rechter beslist of verplichte zorg wordt ingezet. Deze gang van zaken is geregeld in de Wvggz.

  • Persoonsgebonden budget (pgb) voor Wmo-ondersteuning

    Als u hulp of ondersteuning nodig hebt dan kunt u er voor kiezen of de gemeente deze hulp voor u regelt of dat u dit zelf inkoopt met een persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een geldbedrag waarmee u zelf hulp, ondersteuning of een hulpmiddel kunt inkopen. U kunt Pgb aanvragen voor bijvoorbeeld: hulp in de huishouding begeleiding in het dagelijkse leven dagbesteding of logeeropvang woningaanpassingen een rolstoel of scootmobiel U vraagt een persoonsgebonden budget aan via Tom in de buurt. Zie Aanvraag.